Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Egy csillag bámulatos módon túlélte a fekete lyukkal való találkozást

not image

Kulcsár Péter

2020. április 30. - 08:15

Sajnos teljesen nem menekült meg a rémisztő kozmikus objektum öleléséből, azonban így is kuriózumnak számít, amit a NASA nemrég felfedezett.

A fekete lyukakkal történő ütközés általában egy égitest garantált pusztulását jelenti, mivel a belsejükből még a fény sem tud kijutni. A GSN 069 nevezetű galaxis egyik csillaga azonban úgy tűnik, egy időre túlélte a végzetes találkozást és egy ellipszispályára állt a félelmetes objektum körül. A fekete lyuk viszont a korábban hatalmas vörös óriásnak számító csillag anyagának egy jelentős részét már felemésztette, így fehér törpévé zsugorodott, körülbelül 1 000 milliárd év múlva pedig bolygóvá válhat.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A csillagászok most először kaptak lencsevégre olyan esetet, amikor az űrbéli katasztrófát egy égitest elkerülte. Az igazán ritka esetnek számító találkozás után Andrew King asztronómus szerint a fekete lyuk először a csillag külső hidrogénrétegét “fogyasztotta el”, ezért válhatott fehér törpévé.

Ezután az összezsugorodott égitest az óriási gravitációs erők hatására elkezdett keringeni a sötét massza körül. A fekete lyukat kilenc óra alatt kerüli meg és pontosan olyan pályán mozog, hogy éppen elkerüli a veszélyes zónát, ahonnan már nem lenne számára kiút.

Az elliptikus pályája eléggé instabil, mivel a masszív vonzóerők időről időre deformálják azt. Két nap leforgása alatt spirográfhoz vagy kokárdához hasonló köröket tesz meg a fekete lyuk körül, ami meglehetősen bizarr látványt nyújt.

A NASA Chandra X-ray Observatory és az ESA XMM-Newton röntgensugarai által találták meg a kutatók ezt a különleges jelenséget. A két obszervatórium adatait elemezte éppen Andrew King, amikor felfigyelt a GSN 069 galaxis felől érkező röntgensugár-robbanásokra, amelyek pontosak kilenc óránként ismétlődtek. Elmondása szerint ezek a kitörések akkor keletkeznek, amikor a csillag eléri a pályájának fekete lyukhoz eső legközelebbi pontját, ekkor ugyanis a sötét objektum mindig kiszakít egy darabot az égitestből.

A legérdekesebb, hogy csak szépen lassan, fokozatosan veszti el a csillag az össztömegét. Minél kisebbé válik, annál inkább stabilizálódik a pályája is, ezért valószínű, hogy egy idő után a Jupiterhez hasonló gázóriássá válhat és hosszú távon a fekete lyuk körül keringhet.

Sajnos mi már ezt egészen biztosan nem érjük meg, mivel a folyamat nagyjából egybillió év alatt mehet végbe, ez pedig 70-szerese az univerzum létrejötte óta számított időnek.

A NASA közben megtervezte az új Hold-térképét:

https://liner.hu/a-nasa-uj-hold-terkepe-tervrajzkent-szolgalhat-a-jovobeni-emberi-missziok-szamara/

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.