Egy amerikai férfi hajléktalanokat fogadott be az udvarára

Flickr/Franco Folini
not image

Borbély Fanni

2021. február 10. - 00:47

Salt Lake City belvárosától kevesebb mint öt percnyi autóútra található a Fairpark csendes szomszédsága, ahol évente kerül megrendezésre a helyi vásár, valamint a Utah Állami Egyetem regionális campusának is otthona a település.

Az egyik udvarban azonban véletlenszerű elrendezésben látható rengeteg sátor, melyek nem véletlen kerültek oda: a ház tulajdonosa, Darin Mann invitálta udvarába a hajléktalanokat. A férfi így próbál segíteni a helyi rászorulókon, akik nem tudnak máshová menni, így Mann kertjében sátraznak, aki szabad bejárást biztosít a hajléktalanoknak saját fürdőszobájába is.

Mann szerint minden ember megérdemli, hogy méltó módon bánjanak vele, így jutott arra a döntésre, hogy megmutatja a környékbelieknek, miképpen lehet segíteni a rászorulóknak, akár csak annyival, hogy egy biztonságos helyet biztosítanak számukra.

Az aktivista január közepén nyitotta meg kapuit a hajléktalanoknak, a rögtönzött tábor pedig jelenleg is 15 főnek ad otthont, Mann pedig a CNN-nek elmondta, a hajléktalanok többsége több, mára már bezárásra ítélt táborból érkeztek az udvarba.

Mann egy kiváló rendszert épített ki a hajléktalanok megsegítésére, ugyanis míg ők szabadon lakhatnak az udvarban, cserébe segítenek az aktivistának a kert rendezésében, tehát abszolút pozitív együttműködést tudtak kialakítani, melyben mindenki jól jár.

Bár ez egy csodálatos gesztus, nem minden szomszéd nézi jó szemmel ezt a jótékony ötletet, sőt többen már jelentették a helyi hivatalnokoknak a tábor létezését, ennek következtében pedig Mann már több értesítést is kapott az esetleges bezárásra vonatkozóan.

A szomszédok megosztottsága élesen kiütközik, ugyanis egy részük abszolút elítéli Mann kezdeményezését, míg mások mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék a hajléktalanokat: főznek rájuk, sőt ruhákat adományoznak a rászorulóknak, illetve akadnak olyan szomszédok is, akik juttatásért cserébe bérelték fel ház körüli munkákra a hajléktalanokat.

A Mann udvarában táborozók azonban bizonyos szabályokhoz vannak kötve, mint például a zéró tolerancia az alkohollal és a kábítószerekkel szemben, a hajléktalanok pedig elmondásuk szerint egyetértenek a szabályokkal és így mindannyian biztonságban érzik magukat az udvarban.

A hajléktalanok ügyében Mann már felkereste a helyi döntéshozókat abban a reményben, hogy kezdeményezése végül nem süket fülekre talál, és egy új megközelítéssel még több rászorulón fognak tudni segíteni a jövőben, ezzel is példát mutatva a világnak, hogy miként lehet megsegíteni a legkiszolgáltatottabbakat.