Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Egy 95 éves hölgy abszolút cselekvőképtelenné vált, miután véletlen három adag oltást kapott

Unsplash/Steven Cornfield
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy 95 éves torontói idős hölgy több mint két hétig kórházi kezelésre szorult, miután véletlenül beadtak neki egy harmadik adag koronavírus elleni oltóanyagot.

Brenda Whalen február végén torontói idősotthonban kapta meg a második adag koronavírus elleni vakcinát, de alig két nappal később újabb adagot kapott a North York Általános Kórházban, amikor lábsérülésének kezelésére látogatott az intézménybe.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

Gwen Cole, Brenda lánya a CTVNews.ca-nak elmondta, az orvosok azt mondták neki, hogy van egy extra adag oltóanyaguk, és az anyja idősotthonában ellenőrizték, akik azt mondták, hogy a második adagját nem kapta meg a tervek szerint.

Nem sokkal azután, hogy Gwen beszélt a kórházzal és beleegyezett az oltásba, az idősotthon azzal megkereste a nőt, hogy mihamarabb szóljon a kórháznak, hogy ne adják be az oltást Brendának, mert kiderült, két nappal korábban már megkapta a második adagot, ekkor azonban már késő volt.

Gwen szerint az idősotthonban az oltásokat a torontói Michael Garron Kórházzal együttműködve adják be, tehát nem maga az otthon végzi az oltásokat, mely téves kommunikációhoz vezetett a felek között.

A North York Általános Kórház „magánélet és a betegek titoktartási kötelezettségére” hivatkozva nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben. A Michael Garron Kórház és az asszony idősotthonát működtető Revera szintén nem válaszolt a CTV News Toronto megkeresésére.

Gwen elmondta, hogy édesanyjának az első adag után néhány tünete lépett fel, beleértve a járás közbeni légzési nehézségeket is, de az orvosok nem tudták meghatározni a probléma forrását, később a második és a harmadik adaggal a helyzet fokozatosan romlott.

Lánya elmondása szerint Brenda állapota egyik napról a másikra drasztikusan megváltozott, onnan, hogy abszolút tiszta tudatállapotban képes volt vigyázni magára, egészen addig romlott állapota, hogy szellemileg mondhatni leépült, nincs tudatánál, ráadásul sem járni, sem enni nem képes segítség nélkül.

Az idős hölgy másik lánya, Cynthia Walen megosztotta, hogy Brenda már őt sem ismeri fel, a nő pedig úgy véli, talán már nem is lesz több alkalma arra, hogy beszélgessen édesanyjával, súlyos állapota miatt. Elmondása szerint édesanyja állapota minden egyes adag oltás után egyre csak romlott, azonban hozzátette, az idős hölgy már az oltások előtt sem volt a legjobb formában, mivel decemberben kiderült, hogy koronavírus-fertőzött, bár tünetmentes volt.

AMikor Brenda rosszul lett a harmadik oltás után, az orvosok nem tudták megállapítani, hogy mi lehet a probléma, először úgy vélték, agyvérzésről van szó, ám mivel semmi erre utaló jelet nem tapasztaltak, egy neurológus végül inkább influenzaszerűként írta le az idős nő állapotát.

Az idős hölgy lányai elmondták, mivel édesanyjuk ezentúl folyamatos felügyeletet igényel majd, mindez egyrészt hatalmas többletköltséget jelent majd a családnak, másrészt pedig nagy valószínűséggel el kell majd szeparálni a hölgyet férjétől, akivel már 70 éve házasok.

A család értetlenül áll a helyzet előtt, ugyanis felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem csatolnak semmiféle dokumentumot a beoltottak egészségügyi igazolványaihoz, mely tájékoztatja az egészségügyi intézményeket az oltás tényéről, számáról és időpontjáról.

Azonban sajnos nem ez az első eset, hogy valaki ilyen helyzetbe került, a múlt hónapban ugyanis egy 91 éves idős férfi, Victor Smith ment el az ohiói kórházba, hogy beoltassa magát, ám a férfi egy félreértés miatt ugyanazon a napon kapta meg az oltás mindkét adagját, melytől azonnal sokkot kapott szervezete.