Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

Rengeteg egészségügyi problémát jelezhet a kóros bőrkeményedés

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. június 1. - 08:42

Habár a lábbetegségekre néha csak legyintünk, és nem vesszük őket komolyan, ortopéd szakemberek szerint végtagjaink sokkal többet elárulhatnak egészségi állapotunkról, mint más testrészeink.

Már csak egy minimális súlyfelesleg is azt jelenti, hogy több teher nehezedhet az izmokra, ízületekre, szalagokra és inakra, ezért ha nem mozgunk kellő mértékben, napi rendszerességgel, a végtagjaink alkotóelemei egyszerűen elkophatnak.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Molnár Péter, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa az Infostart hírportálnak adott interjújában elmondta, gyermekkorban, amikor még csak kialakul a megfelelő lábboltozat, a lúdtalphajlamra kell odafigyelni, míg kiskamaszkorban az extrém terhelés és a gyakran jelentkező súlygyarapodás is hozzájárulhat lábbetegségek kialakulására.

Nem véletlen, hogy ebben a korban gyakori az iskolai szűrés, hiszen ilyenkor jó eséllyel lehet a súlyosabb panaszokat megelőzni. Felnőtt korban, hölgyek esetében a várandósság, illetve a magas sarkú cipő okozhat alsó végtagi panaszokat. Fontos lenne, hogy a szülész-nőgyógyász, háziorvos gondoljon arra, hogy a hirtelen súlygyarapodás lábboltozat-süllyedést és így mozgásszervi panaszokat okozhat a kismamánál.

“Ugyancsak kockázatos a lábnak az időskor, amikor a lecsökkent testmozgás miatti testsúlynövekedés, illetve az izomzat gyengülése, a szalagrendszer lazulása miatt süllyed meg a lábboltozat, ezzel mozgásszervi panaszokat kialakítva. A köztes állapotokban, illetve a férfiaknál munka, vagy sportolás közben extrém terheléssel, vagy rossz cipőválasztással veszélyeztetik sokan a szalagokat és az izomrendszer” – tette hozzá a szakember.

A láb legnagyobb ellensége a közhiedelemmel ellentétben nem a magassarkú és a hozzá hasonlatos, furcsa dizájnelemekkel felruházott cipődarabok, hanem a túlsúly és az elhízás – minél nagyobb teherrel nehezítjük a mozgást, annál jobban fognak fájni a végtagjaink.

A kényelmetlen lábbelik viselése és a megnövekedett testsúly miatt a a lábfej mellett a fájdalom más területeken, a bokában, lábszárban, a térdben is jelentkezhet, de akár a derékba is átsugározhat. Elég csak a bütyök deformitásra, a kalapácsujjra gondolni, de a külboka- és belboka fájdalom, a sarkantyú, a saroktáji panaszok, a csonthártyagyulladás, az Achilles-ín gyulladás is olyan panasz, amellyel foglalkozni kell, ha nem akarunk hosszas mozgáskorlátozottsággal számolni. De azzal sem jó szembesülni, hogy a cipő viselése, vagy akár beszerzése is problémákat okoz.

Előfordulhat, hogy csak enyhe lábfájdalom jelentkezik egy–egy megterhelés után. Ekkor még elegendő a borogatás, a pihentetés, de ha krónikussá, tartóssá válik a fájdalom, keressünk fel egy ortopéd szakorvost

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.