Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,38 Ft
Euró
393,83 Ft
Font
461,26 Ft
Bitcoin
70,431 $

Egész Japánt átjárta a fukusimai atomerőműből származó radioaktív plutónium

A japán kormány képviselői nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy a Fukusima Daicsii atomerőmű maradványai a 30 méter magas cunami, és a masszív földrengés következtében több millió tonna sugárzó hulladékot szórhattak szét a környéken.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A japán kormány képviselői nemrég arra hívták fel a figyelmet, hogy a Fukusima Daicsii atomerőmű maradványai a 30 méter magas cunami, és a masszív földrengés következtében több millió tonna sugárzó hulladékot szórhattak szét a környéken.

Hat ország nemzetközi kutatócsapata mikroszkopikus plutónium- és urán-dioxid részecskéket találtak Japán partvidékein. Soron kívül Nagy tűz miatt kellett 50 embernek menekülnie egy budapesti társasházból

A Science of the Total Environment legutóbbi kiadásában megjelent tanulmányban bebizonyították, hogy nemcsak a talajban és a tengervízben, hanem az atmoszférában is a katasztrófa után visszamaradt izotópokra bukkantak.

https://liner.hu/algak-surusodesevel-tobb-szen-dioxidot-sziv-magaba-a-jeges-tenger/

A kutatók plutónium nanorészecskéket találtak céziumban gazdag mikrorészecskékben, amelyek a tragédia helyszínén keletkeztek a reaktorok nukleáris üzemanyagának égésével, valamint az épület betonfalainak összeomlásával. Az így kialakult apró radioaktív darabokká összeállt darabokat ezután a szél egész Japán területére szétfújta.

A korszakalkotó kutatást pontos analitikai eszközökkel, mint például szinkrotron alapú mikroröntgensugár-készülékkel, iontömeg-spektrográffal és magas felbontású elektronmikroszkóppal végezték.

A hivatalos sajtóközleményben Dr. Utszanomija Szatosi, a tanulmány társszerzője elmondta, a tanulmányuk megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a plutónium atomok a céziummal együtt Fukusimától 230 kilométeres körzetben szétszóródtak.

Dr. Bernd Grambow, a Nantes-i Egyetem fizikusa kiemelte, hogy

„Bár a kibocsájtott plutónium a céziumhoz képest alacsonyabb koncentrációban van jelen, a vizsgálatok során rájöttünk, komoly egészséget károsító hatással rendelkezik.”

A kutatások mögött álló nemzetközi összefogást Szatosi a következőképpen értékelte:

„Már majdnem tíz évvel a fukusimai atomkatasztrófa után vagyunk. Az esemény környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos tudományos feltárások ennek ellenére még mindig gyerekcipőben járnak, ezért fontos, hogy minél több erőt megmozgassunk az előrehaladás érdekében.”

https://liner.hu/kulonleges-zsirsavakkal-idezheto-elo-a-raksejtek-pusztulasa/