Dollár
423,25 Ft
Euró
420,98 Ft
Font
483,45 Ft
Bitcoin
20,171 $

Nagy a baj Egerben, csődközeli helyzet fenyeget

Mirkóczki Ádám polgármester beszédet mond a XXV. Egri bikavér ünnep megnyitóján 2021. augusztus 26-án. MTI/Komka Péter
not image

Nagy Noel

2022. szeptember 3. - 15:38

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere meglehetősen lesújtó hírekről számolt be a hevesi megyeszékhely gazdasági helyzete kapcsán.

Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester egyöntetűen jelezte, hogy válságkezelő javaslatcsomagot állított össze az egri városvezetés, amelynek részeként bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit – írja az Egri Ügyek.

„Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől”

Mirkóczki kihangsúlyozta, hogy heteken állt dolgoztak a javaslatcsomagon, valamint egyértelművé tette, hogy a lakosság terheit mérsékelni kívánják, adót nem fognak emelni és a kedvezményes buszbérletet is meg fogják tartani.

Az egri polgármester javaslatcsomagja értelmében 2023-ban elengednék az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak az építési adó megfizetését, míg szeptembertől év végéig minden önkormányzati bérlakás bérlője mentesülne a bérleti díj fizetése alól. További javaslat, hogy az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokon működő vállalkozásoknak sem kellene bérleti díjat fizetnie.

Mirkóczki hangsúlyozta, hogy az építési adó elengedése 16 ezernél is több lakást vagy lakásrészt, illetve 1600-nál is több egyéni vállalkozói lakásrészt érintene. A bérleti díjak elengedése esetében 873 bérlakásról és 230 üzleti célú ingatlanról beszélünk, ezzel pedig 200 millió forintja esik ki az önkormányzatnak.

Az egri polgármester elmondta, hogy több vállalkozástól is kaptak olyan információkat, hogy le akarják húzni a rolót, be akarják zárni az üzleteiket és elküldik a munkavállalókat – éppen ezért ettől a lépéstől azt remélik, hogy ezt el lehet kerülni.

Mirkóczki elmondta, hogy a saját tulajdonú ingatlanban élők, valamint a nem önkormányzati lakást bérlők számára át akarják alakítani a települési támogatás kritériumrendszerét, hogy a rezsiválság miatt bajba kerülő valamennyi egri háztartáson segíteni tudjanak.

A polgármester közölte, hogy ezt az összeget csak úgy fogják tudni kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztókat addig „takaréklángra” teszik: az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot.

Mirkóczki Ádám jelezte, hogy nem akarják magukat az intézményeket bezárni, csupán azokat az ingatlanokat, amiben működnek. Mint mondta, a céljuk, hogy „nulla rezsit produkáljanak” ezek az épületek, amelyek bezárásával komoly összegek szabadulnának fel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.