Az atomenergiának is fontos szerepe lehet a klímavédelem szempontjából

Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktoránál 2019. június 25-én. MTI/Sóki Tamás
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 4. - 06:50

Eduard Heger szlovák kormányfő az alpbachi nemzetközi fórumon az atomenergia előnyei mellett érvelt.

A miniszterelnök szerint ugyanis egy stabil, megbízható energiaforrásnak tekinthető az atomenergia, amely tartós megoldást jelenthet a klímavédelem és a károsanyag-kibocsátás mérséklése szempontjából – idézte a Világgazdaság.

Heger bejelentette, hogy Szlovákia 2023-ig teljesen kivonja energiaforrásai közül a szénből nyert energiát, ekkorra már a mohi atomerőmű is el fog készülni. A kormányfő úgy véli, ettől akár energiaexportőrök is lehetnek, annyi áramot fog tudni termelni.

Az uniós energiapolitikai kérdésekre koncentráló konferencia során a szlovák kormányfő kifejtette, hogy ugyan a megújuló energiaforrások továbbra is nagyon fontosak, még nem jöttünk rá pontosan, hogyan lehet nagyobb hatásfokot elérni velük.

Ezzel szemben az atomenergia egy megbízható energiaforrás, amelyet több évtizednyi tapasztalat is megmutat – magyarázta. Heger szerint ugyanis a klímavédelem terén is a reális és megvalósítható megoldásokra kell koncentrálni.

Az atomerőműveknél elsősorban a biztonsági kérdések szoktak aggodalomként felmerülni, mindenkinek a hideg futkos a hátán a csernobili vagy a fukusimai katasztrófától. Heger szerint azonban egy fejlett biztonsági rendszerrel és technológiával ezek bőven elkerülhetők.