Édesapja ölében ülve gyilkoltak meg egy hétéves kislányt a mianmari tüntetésen

Mandalaj, 2021. március 22. A mianmari katonai hatalomátvétel miatt tiltakozók menekülnek a rohamrendőrök elől Mandalajban 2021. március 22-én. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat, köztük a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt. MTI/EPA
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Három embert öltek meg az Aung Pin Le városában szervezett demonstráción a rendőrök; köztük volt egy hétéves gyermek is, akinek fogalma sem volt arról, mi zajlik körülötte.

A Myanmar Now hírportál értesülései szerint Khin Mjo Csitet egy katona lőtte hasba, miközben éppen az egyik lakásban tartózkodott édesapjával, és csupán nézelődtek, hogy mi történik a környéken.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A puccskísérletet végrehajtó junta tagjai motorbiciklikkel és egyéb gépjárművekkel érkeztek meg Aung Pin Lébe délután 4 óra tájékán, majd betörték a családi házak és lakások ajtaját, majd mindenkinek azt parancsolták, maradjanak nyugton és viselkedjenek.

„Azt mondták, maradjunk egy helyben, ne mozduljunk. Megkérdezték, kik vannak a házban, édesapám azt felelte, ez az összes ember. Khin Mjo Csit az apánk ölében ült. Az egyik katona azt kiabálta, hazudik, ezért meglőtte” – magyarázta az elhunyt kislány testvére.

A golyó azonban nem a férfit érte, hanem a gyermeket, ezután a katonák felszólították az édesapát, hogy adja át a vérbe fagyott holttestet a hadseregnek, ezt viszont elutasította, később pedig a junta parancsnokai távoztak a helyszínről.

A kiérkező mentők Khin Mjo Csit életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen belehalt a lövésbe, ami létfontosságú szerveket ért.

Vasárnap óta ugyanabban a városban három embert végzett ki a hadsereg, köztük szintén egy ártatlan tinédzsert, aki éppen az egyik teabolt előtt várakozott, és köze sem volt a demonstrációkhoz.