Eddig nem látott szinten kezdett urándúsításba Irán

Natanz, 2020. július 8. A Maxar Technologies által 2020. június 29-én készült, és július 8-án közreadott mûholdkép a közép-iráni Natanzban lévõ urándúsító üzem épületeirõl. 2020. július 2-án egy robbanás után tûz ütött ki a létesítményben, az Iráni Atomenergia Szervezet közlése szerint a balesetben megrongálódott egy félig kész épület, de a centrifugáknak helyet adó létesítményben nem esett kár, és emberi sérülés sem történt. MTI/EPA/Maxar Technologies
not image

Kolláth Benjámin

2021.április.16 - 19:58

Irán pénteken elkezdte a 60%-os urándúsítást, egyre közelebb kerülve a fegyverekbe is felhasználható szinthez, így próbálva arra kényszeríteni a Bécsben velük tárgyaló feleket a korábbi atomalku visszaállítására.

Egy helyi tisztviselő szerint egy óra alatt pár gramm uránt tudnak 60%-os tisztaságúvá dúsítani, ami háromszor annyi, mint amit eddig csináltak, de sokkal lassabb is annál. Megfigyelők szerint a natanzi létesítményben fogják ezt teljesíteni.

Ez kelthet némi feszültséget Bécsben, ahol Irán az Egyesült Államokkal kötött atomalkuba való visszalépésről és az ellene hozott szankciók törléséről tárgyal. Natanzban emellett múlt héten vélhetően Izrael több urándúsítót is megrongált egy támadásban.

Az iráni állami TV a döntést egy „erődemonstrációnak” nevezte a „terrorista bajkeverők” ellen. Mahmud Vezi, az ország elnökének kabinetfőnöke is arról beszélt, hogy atomprogramjukat „nem fogja atomtudósaik meggyilkolása és nukleáris létesítményeinek szabotálása leállítani.”

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség nem reagált azonnal az AP megkeresésére, de megfigyelőik korábban már megerősítették, hogy 60%-ra dúsított urán előállítására készülnek Natanzban, miközben Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjáhú felesküdött, nem fogja hagyni Teheránnak, hogy atomfegyverhez jusson.

Irán döntését az Egyesült Államok és az atomalkuban résztvevő három európai kormány, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is bírálta. Pénteken az Európai Unió szóvivője, Peter Stano „nagyon aggasztó fejleménynek” nevezte a helyzetet.

Bár a hétvégi natanzi létesítmény elleni támadást korábban áramszünetként írták le, újabban már támadásként hivatkoznak arra az ország tisztviselői, Alireza Zakani, a parlamenti kutatóközpont vezetője az állami televízióban arról számolt be, dúsítók ezrei sérültek vagy semmisültek meg. Más forrás azonban ezt nem erősítette meg és a károkról sem adtak közzé képeket.