Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,17 Ft
Bitcoin
27,276 $

Folyik a versenyfutás az idővel a túlélők megtalálásáért Ecuadorban

Alausí, 2023. március 28. Áldozatok után kutatnak mentõk és helybeliek Alausíban 2023. március 28-án, miután az elõzõ napra virradóra földcsuszamlás történt az ecuadori város egyik negyedében. Legalább hét ember életét vesztette, 64-et eltûntként tartanak nyilván. MTI/EPA/EFE/José Jácome
Dél-Amerika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Kedden a mentőalakulatok versenyt futottak az idővel Ecuador déli részén, hogy túlélőket találjanak egy földcsuszamlás után, melyben a legfrissebb hivatalos adatok szerint hét ember vesztette életét és több mint hatvanan eltűntek.

Előzmény:

 

A vasárnapról hétfőre hulló özönvízszerű eső földcsuszamlást idézett elő, ami tucatnyi házat temetett maga alá és 23 embernek okozott sérüléseket Chimborazo tartomány Alausi nevű falujában, közel 300 km-re a fővárostól, Quitótól. Ugyanitt múlt héten egy földrengésben 15 ember halt meg.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Az AFP-nek egy, a mentési munkálatukban résztvevő tűzoltó elmondta, a „tonnányi feltorlódott sár” miatt nehéz megtalálni a túlélőket, akik megfulladhatnak. Kedd reggel 64 ember hollétéről nem lehetett még tudni és a hivatalos adatok szerint 163 lakást érintett a katasztrófa.

Hétfőn a helyszínre látogatott Guillermo Lasso ecuadori elnök, de a helyszínen tiltakozók követelték a lemondását. Később Twitteren azt írta: „Saját szememmel láttam a szakértők által végzett keresési és mentési munkálatokat. Ezek addig fognak tartani, amíg szükségesek.”

A 45 ezer lakosú Alausiban számos közhasznú épületben is kárt okozott a sárlavina, mely utakat tett tönkre és miatta be kellett zárni három iskolát is. A város környéke február óta kisebb földindulások miatt már kockázatos zónának minősült.

A több hónapja tartó esőzések miatt a kormány az ország 13 tartományában hirdetett kéthónapos vészhelyzetet. A folyamatos csapadék eddig 22 ember halálát okozta a vasárnapi földcsuszamlásban elhunytakat nem számítva.