Akkora az erőszakhullám, hogy kihirdették a szükségállapotot Ecuadorban

Elítéltek hozzátartozói várakoznak az áldozatok azonosítására az ecuadori Guayaquil kikötõvárosban 2021. szeptember 30-án. Legkevesebb 116 rab halt meg és további nyolcvanan sebesültek meg a börtönben a rabok és rendõrök két nappal ezelõtti, közel hat órán át tartó összecsapásaiban. Az incidens a börtönben tevékeny bûnbandák összecsapásával kezdõdött délelõtt, és az összecsapás megfékezésére kivezényelt rendõri egységeknek mintegy három óra elteltével sikerült visszaszerezniük az ellenõrzést a börtön felett. Guillermo Lasso államfõ bejelentette, hogy a rend helyreállítása és az újabb erõszakcselekmények elkerülése érdekében rendeletében hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett az ország összes büntetésvégrehajtási intézményében. MTI/EPA/EFE/Marcos Pin
not image

Nagy Noel

2021. október 19. - 23:21

Hatalmas ugrás tapasztalható az erőszakos bűncselekmények és a halálos börtönlázadások számában a latin-amerikai országban, ami részben a kábítószer-kereskedelemhez is köthető a kormány szerint.

Guillermo Lasso, Ecuador elnöke pedig hétfőn bejelentette, hogy annyira elszabadult az erőszak az országban, hogy szükségállapotot kell hirdetni – adta hírül a Deutsche Welle. Lasso az ecuadori köztévében úgy fogalmazott:

„A fegyveres erőink és a rendőrség azonnali hatállyal fog nagy erőkkel kivonulni az utcákra, ugyanis országos szükségállapotot hirdetünk”

A helyi törvények szerint a szükségállapot kihirdetésével a kormány mostantól 3600 katonát és rendőrt tud mozgósítani az ország 65 börtönének őrzésére, valamint az utcai jelenlétet is tudják ennek köszönhetően növelni.

A hatóságoknak így fontos jogosítványok kerülnek a kezébe, például a mozgásszabadság és a gyülekezési szabadság korlátozása. Ezzel az a cél, hogy valahogy csökkenteni tudják a jelentősen megugrott gyilkosságok, rablások és betörések számát.

Ezt pedig számok is jól bizonyítják, ugyanis csak idén közel 1900 gyilkosságot regisztráltak Ecuadorban, ami már több, mint 2020 egész évében regisztrált 1400. A szükségállapotot egyelőre 60 napra hirdették ki, kérdéses, hogy majd hosszabbítani fognak-e rajta.

Lasso elnök szerint a jelenleg, már-már kontrollálhatatlanná váló helyzet egyik okozója, hogy nem csak az Ecuadorba áramló kábítószer mennyisége ugrott meg számottevően, hanem a kábítószer-fogyasztók aránya is emelkedőben van.

Ecuador további fő problémája, hogy gyakorlatilag állandóan azzal kerülnek a hírekbe, hogy börtönlázadás volt náluk. Csak idén a különböző lázadásokba 240-en haltak meg, ilyenkor elsősorban egymással rivális bandák tagjai esnek egymásnak.

A Guayaquilben található egyik börtönben történt fegyveres lázadás pedig Latin-Amerika történetének egyik legsúlyosabb börtönmészárlásához vezetett. Főként mexikói és kolumbiai kartellekhez köthető bűnözők ugyanis megpróbálták irányításuk alá vonni a börtönt, amelynek során 119 ember vesztette életét.