Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Újabb börtönlázadás Ecuadorban, legalább kilenc rab hunyt el

Fogvatartottak a Sierra Centro Norte börtön udvarának kerítésénél a közép-ecuadori Latacungában 2022. október 4-én, miután egy nappal korábban fegyveres erõszak tört ki az intézményben az elítéltek között. A késes és lõfegyveres összecsapás halálos áldozatainak száma tizenhat, a sebesülteké negyvenhárom, ketten súlyos állapotban vannak. A halottak között azonosították az El Patrónnak (Fõnök) is nevezett Leonardo Norero drogbandavezért. Katonák tucatjai érkeztek a közepes biztonságú börtönhöz, hogy kimentsék a civil személyzetet és helyreállítsák a rendet. MTI/EPA/EFE
Dél-Amerika
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Jelentős mértékben elszabadult a pokol Ecuador börtöneiben az elmúlt évek során, ahol különböző bandák tagjai küzdenek a börtönhierarchia irányításáért. Ezek a bandák a rácsokon kívül is összecsapnak, akkor általában a drogútvonalak kontrollálása a tét.

Az ecuadori főügyészi hivatal bejelentette, hogy újabb börtönlázadás történt a súlyos erőszakkal küzdő dél-amerikai országban, ahol legalább kilenc rab vesztette életét – számolt be róla az AFP hírügynökség.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A járványszerű börtönerőszak a pénteki események áldozataival együtt már 400 rab életét követelte az idei év során. Az erőszakhoz pedig kíméletlen brutalitás társul, olykor lefejezéssel vetnek véget egy-egy rab életének.

A legújabb lázadás a fővárosban, Quitóban található El Inca börtönben történt, ahol az ügyészi hivatal bejelentése szerint már megkezdődött a holttestek elszállítása. A lázadás pedig egy fontos kormánydöntés után történt, így összefüggés lehet a kettő között.

Az elnök nem tétlenkedik

Az ecuadori elnöke, Guillermo Lasso ugyanis bejelentette, hogy két rabot – akikkel kapcsolatban az a gyanú, hogy korábbi lázadásokat robbantottak ki – is áthelyeznek egy maximálisan őrzött börtönbe, az ország legszigorúbb végrehajtási intézetébe.

Az egyik közülük a Los Lobos nevű bűnbanda vezetője, Jonathan Bermudez, aki a hatóságok gyanúja szerint egy korábbi, El Incában történt lázadás és mészárlás egyik szervezője. Lasso elnök pedig egyértelművé tette, hogy ilyenekre érdemes innentől számítani:

„Megmondtuk nekik, hogy nem fog megremegni a kezünk. Mindenkire ugyanez a sors vár, amely megpróbálja megtörni az ecuadoriak békéjét”

Az ecuadori börtönhatóság, a SNAI közleménye szerint a Los Lobos bűnbanda tagjai Bermudez elszállítása miatt erőszakos lépésekkel válaszoltak, azonban a határozott válaszuknak köszönhetően nem történt olyan vérfürdő, mint korábban.

Nem először áll bosszút a szervezett bűnözés

Múlt hónapban is nagy port kavart a bűnözők körében Lasso döntése, amelynek során 2400 rabot helyeztek át különböző börtönökbe. Ez egyfajta „bűnbanda-lázadáshoz” vezetett a rácsokon kívül, a bandatagok lövöldözésbe kezdtek és több autóba rejtett bombát is felrobbantottak benzinkutaknál és rendőrkapitányságok előtt.

Guayaquil városában akkor nyolc ember vesztette életét, Lasso pedig erre úgy reagált, hogy szükségállapotot hirdetett Guayas, Esmeraldas és Santa Domingo de los Tsachilas tartományokban, valamint a katonaságot is bevetette a rend fenntartása érdekében.