Egymilliárd dollárt követel a FIFA az EA-től a videojátékok névhasználatáért

EA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 16. - 11:21

Valószínűleg azért dönthetnek hamarosan a névváltoztatás mellett az EA-nél, mert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség óriási pénzösszegeket szeretne megkaparintani a logóért és a kifejezésért cserébe.

Mondanunk sem kell, hogy az Electronic Arts kiadó EA Sports fejlesztői gárdájának legsikeresebb videojáték-sorozata a FIFA-széria, ami minden esztendőben apró finomításokkal jelenik meg teljes áron.

Bár a rajongók korábban több ízben is felrótták az EA-nek, hogy pusztán nyerészkedés céljából kérik el a szinte felújítatlan játékért a 60-70 eurót, a game népszerűsége évtizedek óta töretlen, amit az eladási statisztikák is tökéletesen tükröznek.

A The New York Times napilap legfrissebb riportjából kiderült, a nemrégiben felröppent pletykák, mely szerint az EA változtatni szeretne a FIFA-játékok elnevezésén, valósnak bizonyulhattak, ám nem önszántukból döntöttek, hanem a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyomására.

A FIFA az elkövetkező négy évben egymilliárd dollárt kérne el a kiadótól, ezen felül korlátozni szeretnék a videojátékban megjelenő mikrotranzakciók mértékét, amit az EA-nél nem kívánnak elfogadni.

Ha tehát igazak a híresztelések, akkor elképzelhető, hogy a jövő októberben boltok polcaira kerülő game már EA Sports FC márkanévvel debütálhat, ami mellé odabiggyeszthetik az aktuális évet vagy szezont, ezáltal elkerülhetik a FIFA követeléseit.