Dollár
388,39 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
476,62 Ft
Bitcoin
16,942 $

A lengyel elnök szerint probléma, hogy nincsenek atomfegyverek az országában

Fotó: Andrzej Duda lengyel elnök beszél a védõk emlékmûve elõtt a második világháború kitörésének 83. évfordulóján tartott megemlékezésen a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten 2022. szeptember 1-jén. MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 5. - 12:18

Andrzej Duda lengyel elnök úgy véli, hogy Lengyelország részt vehetne a nukleáris megosztási programban, amely keretében a NATO-országokba amerikai nukleáris fegyvereket telepítenek. 

Az amerikai atomfegyverek lengyelországi telepítése nyitott kérdés – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a Gazeta Polskának.

Soron kívül Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

A lengyel elnök problémának tartja, hogy országában nincsenek nukleáris fegyverek: „a probléma először is az, hogy nincsenek nukleáris fegyvereink. Semmi jel nem utal arra, hogy mi, Lengyelország, a közeljövőben megkaphatnánk őket”. 

Úgy véli azonban, hogy Lengyelország részt vehetne a nukleáris megosztási programban, amely keretében az európai NATO-országok amerikai nukleáris fegyvereket helyeznek el és tárolnak – írja a RIA Novosztyi

„Mindig van potenciális lehetőség a nukleáris megosztásban való részvételre. Beszéltünk amerikai vezetőkkel arról, hogy az Egyesült Államok fontolóra veszi-e egy ilyen lehetőségét. A téma nyitott” – ismertette. 

Korábban Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt (PiS) vezetője kijelentette, hogy szeretné, ha országa amerikai atomfegyvereket fogadna be. Kaczynski szerint azonban az Egyesült Államokból nem érkezett pozitív válasz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.