Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,606 $

Andrzej Duda: Hitlerrel sem beszélgettek a világháború alatt, Putyinnal sem kellene tárgyalgatni

Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek
not image

Borbély Fanni

2022. június 9. - 15:14

A lengyel elnök nem rejtette véka alá véleményét és egy erős példával támasztotta alá meglátásait.

Andrzej Duda lengyel elnök határozottan ellenzi, hogy Franciaország és Németország vezetői a háború kezdete óta már több alkalommal is folytattak telefonbeszélgetést az orosz elnökkel, Duda szerint pedig ez a helyzet most olyan, mintha annak idején a világháború során Adolf Hitlerrel folytattak volna tárgyalásokat.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Mint ismert, a háború kezdete óta Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök több alkalommal is felhívta Putyint és hosszú órákon át tárgyaltak, eddig kivétel nélkül eredménytelenül. Ennek kapcsán pedig most megszólalt a lengyel elnök is, aki úgy látja, ezek a telefonbeszélgetések csak legitimálják az egyébként illegális ukrajnai háborút.

A Bildnek nyilatkozva Duda úgy fogalmazott:

“Beszélt bárki is így Adolf Hitlerrel a második világháború alatt? Mondta valaki, hogy Adolf Hitlernek mentenie kell az arcát? Hogy úgy kell eljárnunk, hogy ez ne legyen megalázó Adolf Hitler számára? Én nem hallottam ilyen hangokat.”

A lengyel elnök álláspontját nagy valószínűséggel Ukrajna is osztja, hiszen június elején az ukrán külügyminiszter élesen bírálta Macront, miután a francia elnök kijelentette, hogy “Oroszországot nem szabad megalázni” a szomszédja elleni invázió miatt, sőt, közölte, hogy “egy nap, amikor majd a harcok véget érnek, diplomáciai eszközökkel kiépíthetjük a kivezető utat”. Macronnak ugyanis meggyőződése, hogy “Franciaországnak az a szerepe, hogy közvetítő hatalom legyen”.