Dübörög az oltási kampány, laposodik a járványgörbe Magyarországon

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 11:30

Egyetlen nap alatt több mint 51 ezren részesültek a koronavírus elleni vakcinák valamelyikében, ami azt jelenti, hogy továbbra is jó irányban haladunk a nyájimmunitás felé.

Az oltási plafont még nem értük el, ám jó hír, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és beadatják maguknak a covid elleni védőoltást – olvasható a 444 elemzésében.

A fertőzési görbe is csökkenő tendenciát mutat, a kórházak terheltségi szintje is enyhült, és visszatértünk ahhoz az állapothoz, ahol a harmadik járványhullám elején tartottunk, egyedül a lélegeztetőgépen lévő páciensek esetében nem tapasztalható javulás.

A koronavírustesztek pozitivitási aránya egy hete tartósan 10 százalék alatt mozog, ami kedvező adat azokhoz a rátákhoz viszonyítva, amelyeket még tetőzéskor mértek, és sokszor 25 százalék fölé emelkedtek.

Pénteken összesen 106-an vesztették életüket a súlyos szövődményekben, ami szintén alacsonyabb szám a maximumokhoz képest. Az összhalálozások száma már 28 403-ra nőtt, miközben a betegségből felgyógyultaké túllépte az 553 ezret.