Drónokkal változtathatják meg az időjárást az Egyesült Arab Emírségekben

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az arab országban szokatlan módon, egy hi-tech rendszer segítségével szeretnének a jövőben esőzéseket előidézni.

A Readingi Egyetem professzorai olyan nagy hatótávú drónok fejlesztésébe kezdtek, amelyekkel felhők közé repülhetnek, majd az ott lévő vízcseppeket elektromos töltéssel egymáshoz tapaszthatják.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A BBC-nek adott interjúban Maarten Ambaum kutató elmondta, ha működik az eljárás, azzal olyan sivatagi nagyvárosokban, mint például Dubajban is új éra köszönthet be, így megoldódhat az ivóvíz problematikája.

Mivel az Egyesült Arab Emírségekben már eddig is használtak felhőtápláló technológiát csapadékkondenzáció céljából, ezért az elektromos árammal telített minihelikopterek javíthatnak a módszer hatékonyságán, ezáltal egy teljes körforgást hozhatnak létre.

„Az alacsonyan repülő drónok elektromos töltéssel láthatják el a levegőben lebegő molekulákat, melynek következtében csapadékképződés generálható” – magyarázta Alja Al-Mazraoui programigazgató.

Az időjárás-módosítási rendszereket egyes szakértők ellentmondásosnak minősítették, mivel alkalmazásukkal visszaélhetnek, és geopolitikai célok felhasználására alakíthatják őket, amire főként Kínában volt példa.

Ebben az esetben szó sincs hadiipari tervekről, pusztán természetes ivóvíz előállítását kívánják megcélozni, ezáltal akár a sivatag kellős közepén is beindulhat az esőzés, megoldva emberek millióinak napi problémáját.