Drasztikusan drágulhatnak a nyugati gyártók koronavírus elleni vakcinái a jövőben

Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. március 16-án. MTI/Rosta Tibor
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson is elérhető árú vakcinák gyártására tett esküt – de csak addig, amíg járvány van.

Az amerikai vakcinák mögött álló cégek a The Intercept szerint elkezdték a koronavírus elleni vakcinák áremelését pedzegetni a közeljövőben a vírus szezonálissá válására játszva. A lap riportja szerint a cégek akkor szeretnék ezt bevezetni, amikor a járványnak vége – bár, hogy ez mikor történik meg, azt ma még senki sem tudja.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

„Amint a járvány folyamatosból szezonálissá válik, jelentős lehetőség áll előttünk” – mondta el Frank D’Amelio, a Pfizer pénzügyi igazgatója, aki hozzátette: az, hogy esetleges emlékeztető dózisok is szükségesek lehetnek, „jelentős lehetőség lesz a vakcinánk számára klinikai profilját tekintve, mind kereslet, mind az ár szempontjából.”

A Moderna és a J&J is arra tett ígéretet, hogy a járvány idejére elérhető áron adják a vakcinákat, de befektetőknek már jelezték, hogy még idén visszatérnének a „kereskedelmi” árak felé. A két cég vakcinájának fejlesztését az amerikai kormány állta, kb. 600 milliárd forintnyi támogatást nyújtottak nekik, ugyanennyiért vásároltak a Pfizertől vakcinákat, akiknek partnere, a BioNTech 150 milliárdot kapott a német kormánytól.

A Pfizer egyáltalán nem titkolja, mekkora bevételi lehetőség számukra a vakcina. D’Ameliótól a Barclays egészségügyi konferenciáján kérdezte meg a bank egyik elemzője, hogy magasabb árakra fognak-e váltani.

Erre a pénzügyi igazgató azt válaszolta, a jelenlegi árakat „egyáltalán nem a normális piaci viszonyok mozgatják”, hanem „a járványhelyzet és az, hogy a kormányoknak hatalmas szüksége van arra, hogy lekössenek maguknak vakcinákat”, azonban amint a járványhelyzetnek vége, „jelentős lehetőség” előtt állnak majd.

A Pfizer vezetői azt is bejelentették, hogy idén 15 milliárd dollárnyi, azaz kb. 4,5 billió forintnyi bevételük lesz csak a koronavírus elleni vakcinából, ennek közel harmada tiszta profit. Emellett ez lesz idei összbevételeik harmada is.

A céget korábban a demokraták elnökjelöltségéért kétszer is induló Bernie Sanders arra szólította fel, hogy osszák meg vakcináik szellemi tulajdonjogait, azonban a gyógyszeripar lobbistái hevesen nekimentek ennek – többek között hazánk ellen is szankciókat követelve.