Újabb drasztikus áremelésre készülnek az építőiparban

TÉMÁK:
#Építőipar
Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A GKI felméréséből kiderült, az üzleti várakozások jelentősen visszaestek, miközben a fogyasztói várakozások a novemberi zuhanást követően javultak, bár az októberi szinttől még elmaradtak.

Az ipari bizalmi index csökkenését a termelési várakozások gyengülése és a készletek növekedése okozta, a rendelésállományok – ezen belül az exportrendeléseké is – megítélése javult. Ugyancsak romlott az előző időszaki termelés megítélése – olvasható a Portfolio összegzésében.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Az építőipari bizalmi index decemberben négyhavi mélypontjára került, de sokkal kedvezőbb kilátásokat jelez, mint a járvány korábbi hullámai során. Az év utolsó hónapjában a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak. Kedvezőtlenebb lett az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállományokkal kapcsolatos elégedettség is.

A kereskedelmi bizalmi index három hónapos emelkedést követően most decemberben áprilisi értéke alá esett. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése jelentősen, a készleteké közepes mértékben romlott.

A szolgáltatói bizalmi index csökkenését az általános üzletmenet megítélésének és a forgalmi várakozásoknak a romlása okozta. Az előző időszaki forgalom megítélése is romlott – írták.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága második hónapja enyhén csökken, de minden ágazatban több a létszám növelésére, mint csökkentésére számító cég. Fontos kiemelni, hogy a vállalatok áremelési törekvése az ipar kivételével erősödött – ilyen mértékű drágulást az elmúlt húsz éveben egyszer sem láthattunk.