Rendkívül drágák a zöldségek, idén már nem is lesznek olcsóbbak

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 20:17

Habár további áremelkedésre már nem nagyon kell számítani, így is nehéz lesz kedvező áron beszereznünk a zöldségeket.

A 444 hírportál beszámolójából kiderült, a zöldségárak valósággal az egekben járnak, a paradicsom kilójáért például 980 forintot is elkérhetnek.

Az árak drasztikus emelkedése többek között a kőolajár megugrásának is köszönhető: a zöldségek jelentős részét mostanra már melegházakban termelik, melyeknek jelentősen megdobja a fűtési költségeit, ráadásul a műanyag fólia ára is nő.

Az elszállt üzemanyagárak pedig tovább fokozzák a szállítási költségeket, végső soron a termelési költségeket, nem beszélve a globális alapanyaghiányról, ami például a csomagolásokat érinti.

A termelés költségeit közvetve a világjárvány alakulása is befolyásolta – a járvány első hullámának idején sokan a mezőgazdaságban próbáltak munkához jutni, az idei évben újrainduló gazdaság azonban ismét elvonta a munkaerőt, ezzel drágítva a szektorban dolgozók napszámát.

Az ázsiai márvány- és vándorpoloska-invázió szintén megnehezítette a gazdák dolgát, ami szintén hozzájárult a dráguláshoz, illetve a nyári kánikula és a tavaszi rossz idő sem segített.