Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Hiába a drágulás, megnőtt a magyar benzinkutak forgalma

Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Szeptemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 5,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért értékeket.

A KSH legfrissebb közleményéből megtudhattuk, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,0 százalékkal növekedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 74 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,6 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal nőtt.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 8,1 százalékkal bővült. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 23, a használtcikk-üzletekben 16, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,8, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,0, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,1 százalékkal emelkedett. A forgalom volumene 6,2 százalékkal kisebb lett a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal tovább bővült.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,4 százalékkal növekedett. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,5 százalékkal csökkentek.

2021 szeptemberében az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1194 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január és szeptember között az előző év azonos időszakához képest s kiskereskedelem forgalmának volumene 2,8 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.