Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Hatalmas a drágulás, egyre kevesebb élelmiszer kerül a bevásárlókosárba

Fotó: chibelek / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 22. - 16:52

2022 első negyedévében 6 százalékkal nőtt az ételféleségekre költött összeg, pedig az árak több mint 10 százalékkal emelkedtek.

Az egyszeri juttatások és béremelések miatt 2022 első negyedévében bőséges extra bevétel érte a családi kasszákat, amelynek pozitívumait a boltosok is megérezték. Hogy mennyit és mire költöttek a vásárlók, nehéz megbecsülni, mivel az elmúlt években a kínálata színesedett, és sokszor az élelmiszerek mellett ruházat vagy éppen műszaki cikkek is elérhetők ugyanabban az üzletben.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

A Blokkk.com összegzése szerint a legtöbbet persze élelmiszerre költötték a magyarok, így akár az élelmiszerüzleteket, akár a termékcsoportos kimutatást vesszük alapul, ebben nincs változás, a jelentős áremelkedés azonban látható nyomot hagyott a háziasszonyok bevásárlólistáján az év első negyedében – olvasható a Világgazdaság cikkében.

A megvásárolt ételek és italok értéke januártól márciusig 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, mivel azonban az árak több mint 10 százalékkal emelkedtek, jól látható, hogy még a februárban bevezetett árstop ellenére is kevesebb élelmiszert vásároltak honfitársaink, mint egy évvel korábban.

A 2019-es évig visszatekintve az elemzés arra is rámutatott, hogy 2020 első negyedévében a háztartások jól bevásároltak, és a több mint 7 százalékos drágulás ellenére is ötödével többet költöttek élelmiszerre. Tavaly a járvány miatt csökkent a költekezési kedv, élelmiszerre azonban ugyanúgy költeni kellett, amelynek ára 5 százalékkal nőtt 2020-hoz képest.

A második legnagyobb tétel a listán az üzemanyag, egyetlen év alatt ugyanis másfélszeresére nőtt a benzin ára a 480 forintos árstop ellenére. Hasonló a helyzet a lakásfelújtásra és lakberendezésre költött összegek esetén is, igaz, az építőanyagok ára is megemelkedett közben.

A gyógyszerekre, tisztálkodó- és tisztítószerekre költött összeg is növekedett, ami a járvánnyal hozható összefüggésbe, a Blokkk.com pedig arra is rámutatott, hogy továbbra sem tudunk lemondani a ketyerék, elsősorban a mobilok vásárlásáról.