Drágulnak a dízeles autók, hamarosan közeleg a kitiltásuk?

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 15. - 20:59

A várható kitiltás hírére érzékenyen reagált a dízelautók ára, a drágulás következtében egyre kevesebben választják ezeket a típusú gépjárműveket.

A Használtautó.hu szakértője, Katona Mátyás az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, a magyar gépjárműpark ötödét vonhatja ki a budapesti forgalomból a dízelautók korlátozásával kapcsolatos fővárosi elképzelés, amelyre a Levegő Munkacsoport tett javaslatot.

A szakember hozzátette, a Budapestről kitiltandó autók értéke jelentősen eshet majd, sőt már most látható a tiltani tervezett dízelesek árcsökkenése:

„A felvetés szerint az Euro 5-ösnél gyengébb emissziós besorolású autókat tiltanák ki 2022-től fokozatosan, 2024-től pedig teljesen Budapestről. Ez gyakorlatilag a 2011-ig gyártott dízelautókat érinti.”

Katona Mátyás kiemelte, a már forgalomban lévő, Euro 5 alatti autók átmeneti mentességet kaphatnak. Az intézkedés következő lépése az lehet, hogy 2026-tól az Euro 6 alatti autókat (legalább 11 éves dízeleket) is kitiltják a fővárosból.

A szakértő hangsúlyozta, a Használtautó.hu portálon korábban kiegyenlített volt a dízel- és a benzines autók keresése, a javaslatra reagálva viszont máris kétharmad-egyharmad lett a keresési arány a benzin üzeműek javára.

A teljes dízelautó-állományt azonban nincs értelme kitiltani, ugyanis vannak olyan hosszú távú felhasználások, amelyekben a dízelautó kiváló,a városokban kell helyettük megoldást találni.