Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Donyecki Népköztársaság: ukrán nacionalisták kínozzák az embereket Donbászban

Fotó: Twenty20
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A DNR ombudsmanja, Morozova szerint a nacionalisták nem csak megfélemlítik, de kínozzák is az embereket Donbászban. 

Minden olyan donbászi lakost, aki nem értett egyet a kijevi rezsim intézkedéseivel, vagy felszólalt ellenük, bebörtönöztek és megkínoztak az ukrán nacionalisták – mondta a RIA Novosztyinak Daria Morozova, a Donyecki Népköztársaság emberi jogi ombudsmanja.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

„A felszabadított Talkovka falu vezetője azt mondta, hogy az AFU alatt a legfontosabb dolog az volt, hogy becsukják a szájukat. Mert ha kinyitották a szájukat, akkor a mariupoli repülőtérre távoztak“ – mondta az ombudsman.

Morozova felidézte, hogy itt volt egy ukrán titkos „börtönkönyvtár“, ahol foglyokat kínoztak és öltek meg, elmondása szerint tömegsírok is vannak ott.

Most, az ukrán hadsereg által korábban megszállt területek felszabadítása során a DNR-ben nemcsak „Kijev és a nacionalisták szörnyű bűntetteinek minden korábban ismert ténye“ igazolódott, hanem új bizonyítékokat is feltártak a donbászi tevékenységükről – mondta az ombudsman.

A népirtás a Donbászban virágzott ezeken a területeken és elvileg a mi területeinken is Ukrajna által, mert a Donyecki Népköztársaság területén állandóan tartózkodó állampolgáraink gyakorlatilag minden alapvető jogát megsértették“ – tette hozzá az emberi jogi aktivista.

Morozova szerint az ukrán hatóságok megpróbálták elpusztítani az egész Donbász orosz ajkú népét, „de biztos vagyok benne, hogy nem fognak sikerrel járni, és ezt a fasizmust, amely most virágzik Ukrajna területén, mi fogjuk elpusztítani“ – zárta a mondandóját.

Korábban Vaszil Prozorov volt SBU alezredes nyilvánosságra hozta a Mariupol repülőtéren lévő titkos „börtönkönyvtár“ létezéséről szóló tényeket, ahol elfogott DNR milicistákat és velük kapcsolatban álló személyeket tartottak fogva, állításuk szerint az SBU és a nemzetbiztonsági erők személyzete kínozta őket.

A RIA Novosztyi közzétette egykori titkos foglyok vallomásait a kínzásokról. Ezeket az orvosi igazolásokat mind Donyeckben, a fogságból való kiszabadulásuk után, mind pedig Mariupolban szerzett orvosi igazolásokkal támasztják alá. Négy milicistának is sikerült büntetőeljárást kezdeményeznie az ukrán bűnüldöző szerveknél a kínzásra vonatkozó panaszaik miatt.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja