Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Donald Tusk pár hónapon belül átadná az Európai Néppárt vezetését

TÉMÁK:
#Átadás #Vezetés
Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke beszédet mond az ellenzéki Polgári Platform (PO) országos tanácsának kongresszusán Varsóban 2021. július 3-án. Tusk bejelentette, hogy elfogadja a felkérést és átveszi a PO irányítását és visszatér a lengyel belpolitikába. MTI/AP/Czarek Sokolowski
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

Donald Tusk, a pártcsalád jelenlegi elnöke, aki előző nap átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását vasárnapi varsói sajtókonferenciáján közölte, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetésének átadása néhány hónapig tart majd.

Tuskot a PO országos tanácsának szombati kongresszusán megválasztották a párt egyik alelnökének, és ezen a poszton egyúttal a párt irányításával bízták meg őt. A politikus akkor közölte, hogy nem félállásban, hanem „száz százalékosan” tér vissza a lengyel belpolitikába.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Az MTI értesülései szerint vasárnapi sajtóértekezletén újságírói kérdésre leszögezte: jogi és formális szempontból nem lenne akadálya annak, hogy párhuzamosan irányítsa az EPP-t és a PO-t. Megerősítette azonban előző napi bejelentését, miszerint teljességgel a lengyelországi politikával akar most foglalkozni.

Elmondta: hazatéréséről tájékoztatta már az EPP vezető politikusait, az elnöki poszt átadása néhány hónapot vesz majd igénybe. Az EPP őszi kongresszusán bejelenti távozását, és „sürgős konzultációkat kezd” a funkció átadásáról – ismertette terveit. Tusk szombaton a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt.

A PO a vezető lengyel ellenzéki párt, volt kormányzóerő, 126 képviselője van a 460 fős alsóházban és 41 szenátora a 100 fős felsőházban. Felmérések szerint visszaesett a támogatottsága, június folyamán átlagosan 18 százalékos volt a népszerűségi mutatója. Jelenleg megelőzi a Szymon Holownia volt elnökjelölt vezette új ellenzéki párt, a Polska 2050, amely 21,5 százalékon áll. Elemzők szerint Tusk visszatérése legalább átmenetileg növelheti a PO népszerűségét.

Tusk 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnök is volt. A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének. Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.