Donald Tusk pár hónapon belül átadná az Európai Néppárt vezetését

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt (EPP) eddigi elnöke beszédet mond az ellenzéki Polgári Platform (PO) országos tanácsának kongresszusán Varsóban 2021. július 3-án. Tusk bejelentette, hogy elfogadja a felkérést és átveszi a PO irányítását és visszatér a lengyel belpolitikába. MTI/AP/Czarek Sokolowski
not image

Takács Petra

2021. július 7. - 01:16

Donald Tusk, a pártcsalád jelenlegi elnöke, aki előző nap átvette a lengyel ellenzéki Polgári Platform (PO) irányítását vasárnapi varsói sajtókonferenciáján közölte, hogy az Európai Néppárt (EPP) vezetésének átadása néhány hónapig tart majd.

Tuskot a PO országos tanácsának szombati kongresszusán megválasztották a párt egyik alelnökének, és ezen a poszton egyúttal a párt irányításával bízták meg őt. A politikus akkor közölte, hogy nem félállásban, hanem “száz százalékosan” tér vissza a lengyel belpolitikába.

Az MTI értesülései szerint vasárnapi sajtóértekezletén újságírói kérdésre leszögezte: jogi és formális szempontból nem lenne akadálya annak, hogy párhuzamosan irányítsa az EPP-t és a PO-t. Megerősítette azonban előző napi bejelentését, miszerint teljességgel a lengyelországi politikával akar most foglalkozni.

Elmondta: hazatéréséről tájékoztatta már az EPP vezető politikusait, az elnöki poszt átadása néhány hónapot vesz majd igénybe. Az EPP őszi kongresszusán bejelenti távozását, és “sürgős konzultációkat kezd” a funkció átadásáról – ismertette terveit. Tusk szombaton a PO erősítését ígérte a következő, 2023-ban esedékes lengyel parlamenti választások előtt.

A PO a vezető lengyel ellenzéki párt, volt kormányzóerő, 126 képviselője van a 460 fős alsóházban és 41 szenátora a 100 fős felsőházban. Felmérések szerint visszaesett a támogatottsága, június folyamán átlagosan 18 százalékos volt a népszerűségi mutatója. Jelenleg megelőzi a Szymon Holownia volt elnökjelölt vezette új ellenzéki párt, a Polska 2050, amely 21,5 százalékon áll. Elemzők szerint Tusk visszatérése legalább átmenetileg növelheti a PO népszerűségét.

Tusk 2003 és 2014 között volt a PO elnöke, 2007 és 2014 között miniszterelnök is volt. A kormányfői posztról azután távozott, hogy megválasztották az Európai Tanács (ET) elnökének. Hivatali időszakának lejártával, 2019-ben az Európai Néppárt elnöke lett.