Trump és szövetségesei e-mailben zaklatták az Igazságügyi Minisztériumot a választás eredményének megsemmisítéséért

Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt gyűlésén az Észak-Karolina állambeli Greenville-ben 2021. június 5-én. MTI/AP/Chris Seward
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.17 - 13:26

Újonnan kiszivárgott e-mailek tanúsága szerint Donald Trump és szövetségesei is folyamatosan az Igazságügyi Minisztériumon keresztül próbálták megsemmisíttetni a 2020-as választások végeredményét.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Fehér Ház tisztviselőinek kiszivárgott levelezéseiből kiderült, hogyan igyekezett Donald Trump előző elnök köre befolyásolni Jeffrey Rosen főügyészt azzal kapcsolatban, indítson vizsgálatot a szerintük elcsalt választások miatt.

Trump kampánystábja annak idején kezdett vele levelezésbe, hogy az előző főügyészt, William Barrt – aki szerint nem volt bizonyíték csalásra – menesztették. A CNN birtokába került levelek közül az első 2020. december 14-én helyi idő szerint 16:57-kor jutott el a választási csalásokról Rosenhez – ez egy órával azelőtt volt, hogy Trump Twitteren bejelentette Barr menesztését.

A Fehér Ház személyzeti főnöke, Mark Meadows leveleiben arra is rá akarta venni Rosent, hogy helyettesével vizsgáltassa ki az állítólagos csalásokat Georgiában, ahol Biden nyert, még mielőtt az ottani főügyész lemond.

Meadows azt is szerette volna, ha Rosen leszervez egy találkozót Trump ügyvédjének, Rudy Giulianinak egy pártfogoltjával, aki szerint Olaszország „műholdakkal és haditechnikával próbálták megváltoztatni a Georgiában leadott szavazatokat.” Rosen kategorikusan visszautasította, hogy Giulianinak segítsen terjeszteni az összeesküvés-elméletet.

Meadowst kedden a Szenátus ülése után akarta a CNN megkérdezni, hogy szerinte helyes volt-e akkori tisztségében választási csalásokról szóló e-mailekkel bombázni a főügyészt, de nem válaszolt nekik.

A levelekből az is kiderült, hogy Trump maga személyesen utasította kampánystábját arra, hogy minden választási csalással kapcsolatosan beérkező kérdést és információt Rosennek továbbítsanak. A főügyész és a minisztérium egyik tisztviselője, Richard Donoghue azonban láthatóan belefáradtak egy idő után a folyamatos nyaggatásba.

Egy január 1-jei levélben ismét egy georgiai esetről írt Rosennek a Fehér Ház személyzeti vezetője, ahol szerinte „nem egyező aláírásokat” találtak, és arra kérte a főügyészt, azonnal vizsgáltassa ki azt valakivel. Rosen ezt a levelet azzal a szöveggel továbbította Donoghue-nak:

„Te el tudod ezt hinni? Nem is fogok válaszolni erre az üzenetre…”

Amikor pedig Meadows egy Youtube-videót küldött Rosennek, mely az olasz műholdakról szóló elméletet taglalta, arra Donoghue csak annyit mondott: „Színtiszta őrület.”