Nem jött be Donald Trump taktikázása a Twitter-fiókjának helyreállítása ügyében

Donald Trump volt amerikai elnök részt vesz a kevert harcmûvészet (MMA) vezetõ szervezetének (UFC) korábbi bajnoka, a 44 éves brazil Vitor Belfort és a 80-as, 90-es években a profi boksz két felsõ súlycsoportjában is világbajnok 58 éves amerikai Evander Holyfield összecsapásán a Legends II elnevezésû ökölvívógálán a floridai Hollywoodban 2021. szeptember 11-én. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich
not image

Nagy Noel

2021. október 27. - 12:26

Donald Trump korábbi amerikai elnököt a január 6-án történt Capitolium ostromát követően tiltották le valamennyi közösségi média felületről.

A Twitter és a többi platform akkor azzal indokolta a döntést, hogy el akarják kerülni a jövőben, hogy Trump további erőszakra bíztasson. Trump azonban ezt a döntést nem fogadta el, hanem perelni kezdett.

Az ex-elnök jogi eszközökhöz nyúlt annak érdekében, hogy legalább a Twitter-fiókját helyreállítsák. Az érvelésének azonban súlyos gyomrost vittek be azzal, hogy egy szövetségi bíró nem engedélyezte, hogy Floridában tárgyalják az ügyet.

Donald Trump ugyanis Floridában akarta tárgyalni az ügyet a közösségi médiaóriással szemben, a szövetségi bíró döntése értelmében azonban Kaliforniában kell folytatni a tárgyalást – számolt be a döntésről a CNET.

Trump azzal érvelt, hogy rá nem vonatkoznak a Twitter általános szerződési feltételei, mivel amikor letiltották a fiókját, akkor hivatalban lévő elnök volt. Az ex-elnök szerint, mivel az ÁSZF nem vonatkozik rá, ezért nem kötelező az abban előírt Kaliforniai Északi Kerületi Bíróság előtt pereskednie, hanem megválaszthatja a bíróságot, ahol perelni akar.

Egy floridai szövetségi bíró viszont nem fogadta el ezt az érvelést, mint fogalmazott ez a klauzula Trumpra is érvényes, mely a kaliforniai bíróság illetékességét köti ki. A bíró ugyanis kijelentette, hogy Trump nem teljesített egy fontos feltételt: csak akkor nem lehet a kaliforniai bíróság előtt perelni, ha valami olyan jogi helyzet áll fenn, ami ezt lehetetlenné teszi.

Donald Trump egyébként nem véletlen, hogy ennyire ragaszkodik a fiókjához, hisz gyakorlatilag forradalmasította a platformot: ő volt az első elnök, aki gyakorlatilag a döntései egy részét is Twitteren jelentette be, a politikai narratíváit meg mindig ott határozta meg.