Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Donald Trump: „Hitler is egy csomó jó dolgot csinált”

Donald Trump volt amerikai elnök (j) beszédet mond egy rendezvényen a Florida állambeli Sarasotában 2021. július 3-án. MTI/EPA/Rod Millington
not image

Nagy Noel

2021. július 8. - 19:55

Érdekes mondatok hagyták el Donald Trump száját négy évig tartó elnöki ciklusa alatt, de egyik sem volt annyira meghökkentő, mint amelyet nemrégiben hoztak nyilvánosságra egy Trumpról szóló könyvben.

Michael Bender, a Wall Street Journal napilap újságírója ugyanis könyvet írt Donald Trumpról és elnökségéről „Frankly, We Did Win This Election” (Őszintén, tényleg megnyertük ezt a választást) címmel, amelyből a The Guardian szemlézett.

Ebben pedig egy egészen érdekes mondatra bukkantak: állítólag Donald Trump az első világháború lezárásának századik évfordulóján azt mondta kabinetfőnökének, John Kellynek, hogy „Hitler is egy csomó jó dolgot csinált”.

Bender beszámolója szerint ez a mondat egyfajta rögtönzött történelemóra keretében hangzott el, amelyben Kelly emlékeztette Trumpot, hogy ki kinek az oldalán harcolt az első világháborúban és milyen összefüggésben van a két világháború, valamint Hitler brutális atrocitásai.

Az újságíró szerint Donald Trump azzal érvelt, hogy Németország milyen szépen helyreállt gazdaságilag Adolf Hitler irányítása alatt az 1930-as években. Kelly természetesen ledöbbent az elnök kijelentésein és megpróbálta elmagyarázni neki, hogy ez már-már teljesen mindegy.

Kelly azzal érvelt, hogy a németek inkább maradtak volna szegények, minthogy áldozatai legyenek a nácik népirtásának. Bender hozzátette, hogy a kabinetfőnök közölte Trumppal: még ha igaza is lenne, a nácikra egyszerűen nem lehet pozitív szavakat mondani, már csak elvből sem.

Bender szerint Trump történelemtudása más területeken is meglehetősen hiányos volt, belső források beszámolója alapján a rabszolgaságról, a rasszista Jim Crow-törvényekről vagy a polgárháború utáni brutális rasszizmusról szinte fogalma sem volt az elnöknek.

Ezek az információk pedig nagyon nem tesznek jót Trump imidzsének, aki mindent megtett azért, hogy ne mossák össze a szélsőjobboldalisággal. Ennek gyanúja főként akkor merült fel, amikor nem állt ki a nyíltan rasszista szervezetek támadásai ellen, például a charlottesville-i gázolás idején.