Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Dollármilliárdokat hozhatnak az emlékeztető oltások az mRNS-vakcinagyártóknak

Fotó: Bicsérd, 2021. augusztus 16. Szabados Ibolya orvos beadja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagját egy férfinak a bicsérdi idõsek otthonában 2021. augusztus 16-án. MTI/Varga György
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 16. - 20:30

Az egyelőre nem világos, hogy hány embernek lesz szüksége emlékeztető oltásokra.

Elemzők és egészségügyi befektetők szerint a Pfizer, a BioNTech és a Moderna gyógyszergyártók várhatóan dollármilliárdokat aratnak a COVID-19 emlékeztető oltásokból egy olyan piacon, amely az elkövetkező években felveheti a versenyt az influenza elleni védőoltások évi 6 milliárd dolláros árbevételével.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A vállalatok már hónapokkal ezelőtt arról beszéltek, hogy arra számítanak, hogy a teljesen oltott (vagyis a két dózis oltóanyaggal beoltott) embereknek szükségük lesz egy extra adag vakcinára is, hogy meg tudják érezni védettségüket és megelőzzék az új koronavírus-változatokkal való megfertőződést.

Mára több ország, köztük Magyarország, Chile, Németország és Izrael kormánya is úgy döntött, hogy felajánlja a harmadik dózis oltóanyagokat a lakosságnak – elsősorban az időseknek és a más okból veszélyeztetett csoportoknak – részben a gyorsan terjedő delta variáns miatt. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság, valamint számtalan másik ország várhatóan nemsokára követi ezt a menetrendet.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna, vagyis a hírvivő RNS-techikával működő vakcinák fejlesztői és gyártói 60 milliárd dolláros bevételre tettek szert az oltóanyag-eladásokból 2021-re és 2022-re vonatkozóan. A jómódú országok a vállalatokkal kötött megállapodásai mind az elsődleges két dózis oltóanyagokra, mind a harmadik dózis emlékeztető vakcinákra szólnak. 

A Financial Post beszámolója szerint az elemzők előrejelzései alapján a Pfizer-BioNTech mRNS-vakcinái több mint 6.6 milliárd bevételt hozhatnak, a Modernáé pedig 7.6 milliárd dollárt 2023-ra, többnyire az emlékeztető vagy “booster” oltóanyagokból származó eladásokból. 

Az oltóanyaggyártók szerint az oltástól számított hat hónapot követően csökkenő tendenciát mutató ellenanyagszintek és a delta variáns okozta áttöréses fertőzések növekvő száma bizonyítékot szolgáltat az emlékeztető oltóanyagok szükségességére.

A korai kutatási eredmények szerint a nagyobb dózissal operáló Moderna-vakcina tartósabb védettséget eredményezhet, mint a Pfizer oltóanyaga, ám annak megállapításához, hogy ezt befolyásolja-e a kor vagy a krónikus betegségek jelenléte, általános egészségi állapot, további vizsgálatok szükségesek. 

Éppen emiatt egyelőre nem világos, hány embernek lesz szüksége boosterekre, vagy milyen gyakran. Ráadásul néhány kutató azt is megkérdőjelezte, hogy egyáltalán van-e elég bizonyíték az emlékeztető oltóanyagok szükségességére, különösen a fiatal, egészséges személyek esetében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kérte az egyes kormányokat, hogy ne kezdjék meg a harmadik dózis védőoltások beadását, amíg a világ minden részén élő emberek meg nem kapták az első két adag vakcinát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.