Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

A doktori képzéseknél is eltörölnék a nyelvvizsga-követelményt

Fotó: unsplash

Bense Róbert

2022. október 20. - 09:06

Az egyetemek egyénileg dönthetik el, milyen szintű nyelvtudást követelnek a hallgatóktól, a képzést is ők biztosítják majd.

Amennyiben a törvénymódosító javaslatot elfogadja a parlament, úgy az egyetemek saját hatáskörben dönthetnek a „a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról” – írja a Telex.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

„A nyelvvizsga követelménye, egy adott idegen nyelv ismeretének igazolása számos ponton jelenik meg a felsőoktatási jogban. A nyelvvizsga, mint adminisztratív követelmény önmagában nem biztosít kellő idegen szaknyelvi ismereteket ahhoz, hogy az adott felsőfokú végzettséget szerzett hallgatók megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak” – indokolják a javaslatban.

Akinek van nyelvvizsgája, továbbra is megkapja a pluszpontokat

Azok a hallgatók is mentesülhetnek a nyelvvizsga-követelmény alól, akik már megkezdték a tanulmányaikat az adott intézményben, ugyanakkor az egyetem előírhat idegennyelvi képzést, amit tudásméréssel zárhatnak.

„A doktori képzés bejutási feltételeként előírt nyelvvizsga helyébe a doktori szabályzat szerinti nyelvismeret kerül” – írják a javaslatban. A doktori szabályzatban szintén az intézmény határozhatja meg a szükséges nyelvismeretet.

Az már július végén kiderült, hogy az egyetemi felvételi rendszeren több ponton is módosítanak. Nem lesz szükség a felvételihez sem nyelvvizsgára, ugyanakkor aki rendelkezik vele, továbbra is megkapja a pluszpontokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.