Döbbenetes: szemen keresztül is fertőzhet a koronavírus

not image

Kulcsár Péter

2020.augusztus.1 - 19:15

Nem árt, ha használjuk szemüvegünket, esetleg beszerzünk egy arcpajzsot, ugyanis a COVID-19 kórokozója agresszívabb, mint azt korábban a kutatók gondolták.

Nem árt, ha használjuk szemüvegünket, esetleg beszerzünk egy arcpajzsot, ugyanis a COVID-19 kórokozója agresszívabb, mint azt korábban a kutatók gondolták.

A Fehér Ház vezető epidemiológus szakembere, Anthony Fauci az ABC News-nak adott interjúban elmondta, hogy a teljes védelem érdekében a védőfelszerelések közül az egyszerű napszemüvegek, vagy a műanyag pajzsok maximalizálhatják a teljes biztonságunkat pandémia idején.

“Nyák található az orrunkban, a szánkban, de a szemünkben is. Ezeket a felületeket mindenféle lehetséges módon védenünk kell.”

Az arcpajzsok koronavírussal szembeni hatékonyságával kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak, egyelőre ugyanis nem tudták megfejteni effektivitásuk reális szintjét.

Az Amerikai Járványügyi Központ weboldalán olvasható közlemény szerint nincs rá kétséget kizáró bizonyíték, hogy a pajzsokkal kontrollálni lehetne a légzőszervi részecskék szétszóródását, azonban közeli érintkezések esetén tökéletes megoldásként szolgálhatnak.

A Johns Hopkins Egyetem gyakori kérdéseiben fellelhető válaszaikban azt írják a szakértők, hogy a nyilvános helyeken legalább 2 méteres távolság betartása mellett nem szükséges az arcpajzsok viselése. Hozzátették azt is, hogy a maszkokon felül a pajzsok plusz védelmet nyújthatnak.

Fauci a nyilatkozatában kiemelte, hogy nincs egy általános ajánlás a tesztelésekről sem:

“Úgy gondolom, öt nap alatt kialakulhatnak a tünetek. Szerencsés lehet, ha még egy nappal korábban elcsípjük a fertőzést, mivel az inkubációs időszak változatlanul öt nap marad.”

A járványügyi szakember felhívta a figyelmet: a maszkok nemcsak a koronavírus ellen, hanem az ősszel érkező influenzaszezon során is hasznunkra válhatnak:

“Ha tehetjük, menjünk el, és adassuk be magunknak az influenza elleni védőoltást, amint elérhetővé válik.”

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/akar-mar-evtizedekkel-ezelott-is-letezhetett-a-sars-cov-2-virus-1367342/