Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

DNS-mintát vettek Beethoven hajából: kiderülhet, milyen betegségben szenvedett

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ludwig van Beethoven közel 200 éve nincs köztünk, ám a mai napig nem tisztázott, hogy a legendás zeneszerző hogyan süketült meg, és mi okozhatta súlyos gyomorpanaszait.

A Current Biology című folyóiratban szerdán megjelent tanulmányban osztották meg a kutatók, hogy DNS-mintát vettek Ludwig van Beethoven hajszálaiból, hogy kiderítsék, hogyan alakult ki halláskárosodása, s miért küzdött súlyos gyomorpanaszokkal.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

A tanulmány szerint bár eddig nem sikerült megfejteni a zeneszerző betegségeinek eredetét, utolsó hónapjaiban születtek olyan feljegyzések, melyek szerint genetikailag hajlamos lehetett a májbetegségekre, és nem kizárt, hogy hepatitis B fertőzésben is szenvedett.

Ezen tényezők, valamint krónikus alkoholfogyasztása valószínűleg épp elegendő volt ahhoz, hogy májelégtelenség alakuljon ki szervezetében, melyről úgy vélik, ez okozhatta halálát. Most vasárnap lesz Beethoven 1827. március 26-án, 56 éves korában Bécsben bekövetkezett halálának 196. évfordulója.

Eddig ezt derítették ki

Érdekesség, hogy a zeneszerző maga kérte, hogy halála után orvosok tanulmányozzák egészségügyi problémáit; a tanulmány szerzője, Axel Schmidt, a németországi Bonni Egyetemi Kórház genetikusa pedig úgy fogalmazott:

„Különösen Beethovennel kapcsolatban igaz, hogy a betegségek néha nagyon is korlátozták az alkotói munkát. Az orvosok számára pedig mindig is rejtély volt, hogy valójában mi állt ennek hátterében.”

A tudósok és orvosok már Beethoven halála óta próbálják összerakni kórtörténetét, és egészen a mai napig számos lehetséges magyarázat született több betegségére is. A legújabb tanulmányban azonban a lehető legmodernebb technológiával vizsgálták a DNS-mintát, melyet a zeneszerző levágott és emlékként őrzött hajtincséből szereztek.

Noha a kutatók nem találtak egyértelmű genetikai jeleket arra vonatkozóan, hogy mi okozta Beethoven gyomor-bélrendszeri problémáit, azt biztosan ki tudták zárni, hogy laktóz-intoleranciával küzdött volna. A kulcskérdés azonban, hogy mi okozta Beethoven halláskárosodását, még mindig megválaszolatlan. A kutatócsoport szerint azonban idővel kideríthetik, hogy valójában milyen betegségekkel küzdött a legendás zeneszerző.