Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Mégsem vonják ki a forgalomból a Dmitrij Donszkoj atom-tengeralattjárót

Fotó: A Szankt-Petyerburg tengeralattjáró az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én. MTI/AP/Dmitrij Loveckij
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 6. - 20:00

A korábbi hírek alapján a jármű leszerelését tervezték, majd a roncstelepre szállították volna.

Vlagyimir Maltsev, az Összoroszországi Flottatámogató Mozgalom (DPF) vezetője elmondta, bár a médiában több hír is megjelent arról, hogy az orosz haditengerészet leszereli a Dmitrij Donszkoj (más néven Project 941) atom-tengeralattjárót, ez a valóságban egyáltalán nincs így.

A TASS beszámolójából kiderül, miszerint a tisztviselő azt is hozzátette, hogy az Akula-osztályú nukleáris támadó-tengeralattjáró jelenleg is sikeres harci bevetésen van a tengeren, azonban egyéb információt nem közölt erre vonatkozóan.

A világ egykor legnagyobb stratégiai nukleáris támadó-tengeralattjárójaként ismert jármű eredetileg szovjet gyártmány, amelyet atomreaktorok hajtanak, emellett 20 rakétát és 200 nukleáris töltetet képes szállítani.

A Newsweek szerint az orosz állami hírcsatornát, a RIA Novostit néhány orosz védelmi forrás korábban arról tájékoztatta, hogy az atom-tengeralattjárót leszerelik, kivonják a flottából, végül pedig a roncstemető várja majd, azonban az új információk alapján ez nem mostanság fog bekövetkezni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.