A Demokratikus Koalíció szerint a kormány tétlenül nézi, hogy a magyar gabonát külföldre adják el

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. május 24. - 20:03

Kijelentette, ha az állam élne az elővásárlási jogával és tartalékot képezne, akkor megelőzhetné mind a hazai gabonahiányt, mind a kenyér árának drasztikus emelkedését.

A kormány tétlenül nézi, hogy a magyar gabonát külföldre adják el, holott a magyar államnak elővásárlási joga van a terményre – jelentette ki a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

Varga Zoltán hétfői online sajtótájékoztatóján azt mondta: miután Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, hónapok óta tudható, hogy az országban zajló háború gabonahiányhoz vezethet. A politikus hozzátette, hogy a hiány jelentősen drágítja a gabonát, a Gabonaszövetség szerint körülbelül negyvenszázalékos áremelkedés várható.

Ha az állam élne az elővásárlási jogával és tartalékot képezne, akkor megelőzhetné mind a hazai gabonahiányt, mind a kenyér árának drasztikus emelkedését – jelentette ki a DK képviselője, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke.

Egy baloldali kormány soha nem hagyná, hogy megfizethetetlenné váljanak az élelmiszerek, különösen nem a kenyér – összegezte mondanivalóját Varga Zoltán.

(MTI)