Clouds
21 Budapest
Dollár
368,41 Ft
Euró
394,89 Ft
Font
452,17 Ft
Bitcoin
27,810 $

A DK szerint a helyieknek kellene dönteniük a gyárépítésekről

TÉMÁK:
#dk #önkormányzat
Budapest, 2022. november 2. Oláh Lajos, a DK képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. MTI/Balogh Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Oláh Lajos szerint nem lazítani kellene a feltételeken, hanem tovább szigorítani azokat.

Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz elvette az önkormányzatoktól és a helyi lakóktól a lehetőséget arra, hogy maguk döntsenek környezetükről, jövőjükről. Oláh Lajos sérelmezte, hogy a kormány az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyárat is kivonja a területfejlesztési terv hatálya alól, arra hivatkozva, hogy ezek a területek nem lakottak. Így a mostaninál még kevesebb feltételnek kell megfelelniük a beruházásoknak, és még könnyebben megépíthetik azokat, akár a helyiek és az önkormányzat akarata ellenére is – jelezte.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Ezért a DK parlamenti frakciója határozati javaslatot terjeszt be az Országgyűlésben a lakók védelme érdekében és azért, hogy visszaadják a döntési kompetenciákat az önkormányzatoknak és a helyieknek környezetükről, jövőjükről – fogalmazott.

A DK szerint azonnal vissza kell adni az önkormányzatoknak az építési hatósági jogköröket és törvénymódosítással kell tiltani, hogy a kormány “kénye-kedve szerint” elvehessen területeket az önkormányzatoktól “különleges gazdasági övezet” alakítása címen. Nem szabad megengedni azt sem, hogy a kormány bármilyen beruházást az önkormányzat, illetve a lakosság beleegyezése nélkül kivonhasson a területrendezési tervek hatálya alól – mondta.

A DK gyárak létesítésénél – a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásoknál is – kötelezővé tenné a környezeti hatástanulmány elkészítését, amelynek kötelező eleme lenne a társadalmi hatásvizsgálat. Emellett vizsgálnák, hogy milyen típusú és méretű beruházásoknál legyen kötelező népszavazás kiírása – sorolta elképzeléseiket.

Hozzátette: speciális szabályok megalkotása szükséges a termőföld védelme érdekében olyan beruházásoknál, amelyek a termőterület csökkenésével járnának. A sajtótájékoztatón Oláh Lajos arról is beszélt, hogy Gödön, ahol szintén akkumulátorgyár működik, “már kimutatták a mérgező anyagokat az ivóvízben, a szén-dioxid mennyisége pedig négyszeresére nőtt a levegőben”. A kormány azonban “még csak tudomást sem vesz erről” – mondta.

MTI