Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Az amerikai Discovery médiacsoport beperli Lengyelországot a médiaszabadságot korlátozó törvény miatt

Fotó: Forum/Mateusz Włodarczyk
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 16. - 08:21

Az amerikai Discovery médiacsoport jogi lépéseket tesz a lengyel kormány ellen, azzal vádolva Varsót, hogy “diszkriminatív kampányt” folytat a TVN üzletága ellen.

A Discovery csütörtöki bejelentése egy nappal azután történt, hogy a lengyel parlament alsóháza elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy megtiltsa, hogy nem európai vállalatok ellenőrző részesedést szerezzenek lengyel médiumokban.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

A vitatott törvénytervezetet, amelyet még a szenátusnak és Andrzej Duda elnöknek is jóvá kell hagynia, a kritikusok egyértelműen a sajtószabadság elleni támadásnak minősítették. Széles körben úgy tekintenek rá, mint a kormány azon kísérletére, hogy elhallgattassa a Discovery tulajdonában lévő TVN csatornát, amelynek naponta több millióan nézik a kormányt bíráló új műsorait.

A Discovery közölte, hogy a perre vonatkozó döntése “Lengyelországnak a Discovery TVN elleni diszkriminatív kampányát követi, beleértve a TVN24 műsorszórási engedélyének megújításának megtagadását”.

“A jogszabály a független média és a sajtószabadság elleni legújabb támadás, és közvetlenül a Discovery TVN-t veszi célba, az ország vezető független műsorszolgáltató csoportját és hírszolgáltatóját, valamint az egyik legnagyobb amerikai befektetést Lengyelországban”

– áll a Discovery közleményében.

“A jelenlegi lengyel kormány több éven keresztül önkényesen és diszkriminatív módon vette célba a TVN-t a független média elleni szélesebb körű fellépés részeként, a szólásszabadság jogi védelmének közvetlen megsértésével”

– tette hozzá a közlemény.

Azt is közölte, hogy “pozitív megoldásra” törekszik, de ha ez nem sikerül, “teljes kártérítést fog kérni Lengyelország jogsértéseiért”. Brüsszel és Washington is bírálta a törvényjavaslatot, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke pedig a médiaszabadság fenntartása és a jogállamiság támogatása érdekében egy, az egész blokkra kiterjedő médiaszabadságról szóló törvényt sürgetett – írja az Euronews.

“A médiapluralizmus és a vélemények sokszínűsége az, amit az erős demokráciák üdvözölnek, nem pedig harcolnak ellene. A lengyel műsorszolgáltatási törvénytervezet negatív jelzést küld e tekintetben”

– írta a Twitteren.

Anthony Blinken külügyminiszter a hét elején azt mondta, hogy az Egyesült Államokat “mélyen aggasztja” a lengyel törvénytervezet.

“A Lengyelországba irányuló nagy amerikai kereskedelmi beruházások összekötik jólétünket és erősítik kollektív biztonságunkat. Ez a törvénytervezet veszélyezteti a médiaszabadságot, és alááshatja Lengyelország erős befektetési légkörét”

– tette hozzá Blinken.