Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

Dinamittal robbantottak fel egy gátat Norvégiában, de jó okkal tették

Fotó: Christian Lunde / Unsplash
Európa

Czinder Tímea

Szerkesztő

A halpopuláció egészsége érdekében állítják helyre a folyót.

Robbantással megszüntették a Tromsa folyót elzáró százéves gátat, ami akadályozta a halakat a szabad vonulásban. Tore Solbakken, egy norvég horgászklub munkatársa öt éve kampányolt a régi vízi erőmű gátjának lebontásáért.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

„Ez egy óriási lépés. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerül visszaállítani folyók és halpopuláció egészségét.”

A kampányolók szerint a gát megszüntetése elősegíti a tokhal, az atlanti lazac és az angolna költözését, de különösen a tavi pisztráng számára teremt kedvezőbb feltételeket, amely akár 10 kilogrammot is nyomhat, és a folyó alatti tavakban táplálkozik. A halak eddig csak a gát előtti 950 méteres szakaszon élhettek és ívhattak, hamarosan azonban 10 kilométert úszhatnak felfelé.

Herman Wanningen, a Halvándorlási Világalapítvány alapítója kifejtette, a szabad folyású folyók képezik a biológiai sokféleség alapját. Emberek százmilliói számára élelemet is biztosítanak, valamint a mezőgazdaság szempontjából is kulcsfontosságúak.

A The Guardian értesülései szerint szerdán egy kis csapat öt lyukat fúrt a gátba, majd mindegyikbe 20 kilogramm dinamitot helyezett el. A gátak felrobbantása szokatlan módszer Európában, de ebben az esetben ezt ítélték a legbiztonságosabbnak.

A robbantás után a kotrógép áll munkába, az elbontás még napokig el fog tartani. Ezután a helyreállítás következik, amely során egy természetes lépcsős zuhatagot építenek ki, hogy a halak akadálytalanul úszhassanak az erős sodrás ellenében.

2020-ban Európa-szerte több gát is lebontásra kerül, többek között Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban. Az Amber című kutatási projekt kimutatta, hogy Európában körülbelül 150 ezer gát találtható, és amelyeknek már nincs funkciója, gond nélkül elbontható.