Digitális lemaradásban van Magyarország, komoly változások szükségesek a fordulathoz

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 03:44

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián figyelmeztetett, kizárólag társadalmi összefogással érhető el a digitális fordulat hazánkban.

Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a digitalizáció kiaknázásának fontosságára, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a MENTA konferencián kiadott kiáltványában a gazdasági szektor és a hazai digitális ökoszisztéma összes szereplőjét – saját tagvállalatai mellett a hazai kis-, közép-, és nagyvállalatokat, diákokat, pedagógusokat, munkavállalókat, szakpolitikusokat – a digitális fordulat végrehajtására, és közös cselekvésre hívja – olvasható a Pénzcentrum riportjában.

A gyakorlati megvalósításhoz az Összefogás a digitális Magyarország kezdeményezést hívták életre, melynek keretében az IVSZ koordinálásával cselekvési tervet készítenek a résztvevők, és azt szak- és fejlesztéspolitikai javaslatokká formálva a döntéshozók elé terjesztik.

Dr. Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke elmondta, hisznek abban, hogy a gazdaság és a társadalom szereplőinek összefogásával, a kormányzat tevőleges támogatásával a következő néhány évben képesek lesznek jelenlegi adottságukat előnnyé kovácsolni és a digitalizáció élcsoportjába kerülni:

„Eddig a digitalizációt megoldandó feladatnak hittük, most már látjuk: valójában évszázadonként egyszer adódó történelmi lehetőség. Egyben hosszú ideig talán az utolsó esélyünk.”

A digitális átalakulás nem csupán gazdasági kérdés, mivel össztársadalmi jelentősége van: csökkentheti vagy növelheti az esélykülönbségeket, hozzájárul a fenntarthatósághoz és az ellenálló képesség erősítéséhez.