A digitális fizetés új korszakába léphetünk a jegybankok fejlesztésével

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 12. - 18:55

Egy kutatás szerint a központi bankok 90 százaléka „belemártotta lábujját a vízbe”, azaz már indított valamilyen kezdeményezést a központi banki digitális pénzek területén.

A BIS a világ központi bankjainak körében végzett egy felmérést 2021-ben, amely alapján megállapította, hogy 10-ből 9 jegybank aktívan vizsgálja a CBDC-ket, emellett több mint a felük már fejleszti vagy konkrét kísérleteket is folytat velük.

A koronavírus, a stablecoinok, valamint más kriptovaluták megjelenése is hozzájárult ahhoz, hogy felgyorsítsa a CBDC-kkel kapcsolatos munkálatokat, legfőképpen a fejlett gazdaságokban, ahol a központi bankok szerint egyre fontosabbá vált a pénzügyi stabilitás.

Világszerte a központi bankok több mint kétharmada véli úgy, hogy rövid vagy középtávon valószínűleg lakossági CBDC-t fog kibocsátani – derül ki a Finextra beszámolójából.

A tavalyi évhez képest a jelenleg CBDC-t fejlesztő vagy kísérleti projektet folytató központi bankok aránya csaknem megduplázódott, mégpedig 14-ről 26 százalékra, emellett 62 százalékuk végez kísérleteket vagy koncepcióvizsgálatokat, továbbá a CBDC-kibocsátás jogi alapjainak előkészítése is jól halad.

2021-hez viszonyítva 18-ról 26 százalékra nőtt azon központi bankok aránya, amelyeknek van jogi felhatalmazásuk CBDC kibocsátására, miközben a joghatóságok mintegy 10 százalékában jelenleg is zajlik a törvények módosítása.

A beszámolóból az is kiderült, miszerint ez összhangban van azon bankok arányával, amelyek arról nyilatkoztak, hogy minden valószínűség szerint rövid távon tervezik a CBDC kibocsátását.