Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Javítja a depresszióban szenvedők lelki állapotát a rendszeres testmozgás

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. április 2. - 19:34

Újabb bizonyíték látott napvilágot arról, hogy a sportolás jót tesz a neurózissal küzdők mentális egészségének.

Ha jobban megértjük, hogy a testmozgás miként javítja a mentális egészségünket, az pozitív hatással lehet az olyan állapotok kezelésére, mint a szorongás és a depresszió, mivel az orvosok potenciálisan képesek lesznek konkrét életmódbeli beavatkozásokat alkalmazni a tünetek enyhítésére. Egy új kutatás ezt az összefüggést vizsgálta, és néhány fontos felismerésre jutott, ami arra utal, hogy a heti terápiás ülés előtti edzés felerősítheti a kezelés jótékony hatásait.

A szóban forgó megállapítást az Iowa Állami Egyetem tudósai tették, akik arra keresték a választ, hogy milyen hatással lehet az agyra az edzés. Míg az általánosan aktív életmód szélesebb körű előnyei köztudottan a mentális jólétünkre is kiterjednek, a kutatók ezt igyekeztek minél jobban részletezni.

A kutatásban részt vevő önkéntesek minden egyes edzés előtt, közepén és után, majd 25, 50 és 75 perccel annak befejezését követően kérdőíveket töltöttek ki. A kérdések a depressziós tüneteiket és a kognitív képességeiket mérték, így az adatokból kiderült, milyen változások történtek a hangulatukban, az örömszerzési képességükben – az úgynevezett anhedóniában – és a kognitív funkcióikban.

A hangulat javulását a 30 perces edzések alatt és az azt követő 75 percig tartó edzés során is megfigyelték. Az alanyok anhedóniája is javult, ami 75 perc után kezdett csökkenni, de még mindig jobb volt, mint a kontrollcsoporté. Mindeközben a kognitív funkciók javulása is megfigyelhető volt a gyakorló csoportban, bár ezek a hatások sokkal rövidebb ideig tartottak.

Ezen elképzelés további feltárására a kutatócsoport külön kísérletet végzett 10 személy bevonásával, akik közül öten egy-egy 60 perces kognitív viselkedésterápiás ülés előtt 30 perc közepes intenzitású testmozgást végeztek, míg a második csoport egyszerűen csak a szokásos tevékenységét hajtotta végre – a teljes program nyolc héten keresztül zajlott.

A végén mindkét csoportnál javulás mutatkozott a depressziós tünetekben, ám a testmozgást végző csoportban a csökkenés sokkal látványosabb volt, gyorsabb és erősebb hatásokról számoltak be a terapeutáiknál. A kutatócsoport szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy a terápia előtti rövid edzés előkészítheti az agyat az érzelmileg kihívást jelentő munkára, és felerősítheti annak előnyeit a depresszióban szenvedőknél.

Soron kívül Oroszország bécsi nagykövete: az “oroszellenes” szankciók teljes kudarcot vallottak

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja