Kiderült, hogy a férfiak vagy a nők esetében nagyobb-e a depresszió kialakulásának esélye

Fotó: Unsplash/Alex Boyd

Szabó Kata

2022. május 8. - 19:13

Sokan csak legyintenek, amikor azt hallják valakiről, hogy depressziós, pedig valójában egy kifejezetten súlyos mentális betegségről van szó.

A depresszió szó hallatán sokan hajlamosak legyinteni egyet, ám a háttérben minden esetben komoly mentális betegség húzódik meg, amely szorongást okozhat, kivételes esetben pedig öngyilkossági gondolatokat is eredményezhet.

Az Evolution, Medicine, and Public Health című lapban megjelent tanulmány nyomán most az is kiderült, hogy a nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban, mint a férfiak, ennek oka pedig, hogy utóbbiak fizikailag erősebbek.

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy nemzetközi tudóscsoport, amely Caroline B. Smith vezetésével 8576 ember bevonásával végezte el a vizsgálatot.

Kiderült, hogy a fizikai erő magyarázatot adhat a nemek közötti különbségekre a depresszió előfordulási gyakoriságának esetében, ugyanis minél erősebb valaki, annál jobb a pszichés állapota.

“Arra a megállapításra jutottunk, hogy fontos figyelembe venni azokat a fizikai tényezőket, amelyek befolyásolhatják a társas partnerekkel való interakciókat, és ezáltal a depresszió kockázatát is”, mondták a kutatók.

Meglátásuk szerint a fizikai erő mértéke különösen összefügg a depresszió tüneteivel, például az öngyilkossági gondolatokkal, a levertséggel és a rossz közérzettel, ezért a férfiak ezen a téren előnyösebb helyzetben vannak, ám megjegyezték, a depresszió kialakulása több más tényezőtől is függhet, például az alany környezetétől is, ám jelen tanulmány ennek vizsgálatára nem terjedt ki.