Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Szándékos néptelenítést folytat Oroszország, ukrán gyermekeket deportálnak

Az éjszakai orosz tüzérségi támadásban megsérült épület romjainál dolgoznak mentõk a kelet-ukrajnai Harkivi területen fekvõ Csuhuiv közelében lévõ Kluhino-Baskirivka 2022. december 2-án. MTI/EPA/Szerhij Kozlov
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Meglehetősen hosszú már azoknak a bűnöknek a listája, amelyet Oroszország a provokálatlan agressziója során elkövetett Ukrajnával szemben, közülük az egyik legsúlyosabb viszont az, hogy gyermekeket is targetálnak.

Az Institute for the Study of War (ISW) beszámolója szerint több ezer ukrán gyermek eset át különböző orvosi kivizsgálásokon Ukrajna déli és nyugati részein, akik közül kiválasztják azokat, akiket „alkalmasnak” találnak a deportálásra.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az ISW beszámolója szerint ez úgy néz ki, hogy a gyermekeken orvosi vizsgálatokat végeznek, majd megállapítják, hogy különleges kezelésre van szükségük, amiért Oroszországba szállítják őket. A probléma az, hogy nem viszik őket vissza.

Az intézet úgy fogalmazott, hogy ez egy szándékos néptelenítési hadjárat a megszállt területeken és az eddigiek során 15 ezer gyermeket vetettek alá vizsgálatnak, akiknek a 70 százalékánál megállapították, hogy különleges vizsgálatra van szükségük – írja a Newsweek.

Az Ukrán Ellenállási Központ ezzel kapcsolatban elmondta, Oroszország azt reméli ettől a deportálási programtól, hogy az ukrán családokat orosz területre tudják csalogatni, hogy meglátogassák a gyermeküket a kezelés során.

Mindezt annak reményében, hogy majd hazavihetik a már egészségesnek nyilvánított gyermeket – a valóság azonban ettől távol áll, az orosz hatóságok nem engedik haza az ukrán családokat, hanem maradásra kényszerítik őket.

Oroszország a népirtó inváziója megindításakor arra hivatkozott, hogy „nácimentesíteni” kell Ukrajnát – az orosz hatóságok akciói azonban a náci németeket idéző módszerek, amelyeknek az ukránok nagy számban esnek áldozatul.