Dollár
385,50 Ft
Euró
392,89 Ft
Font
466,65 Ft
Bitcoin
24,059 $

Demonstráció indult a közösségi médiában, ami az elnökválasztás bojkottálásához vezethet a közel-keleti országban

Illusztráció/MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
not image

Nagy Noel

2021. március 21. - 06:10

Iránból elmenekült és az országban élő irániak nagyon erős közösségi médiakampányt indítottak be az elmúlt napok során, melyben arra szólítanak fel mindenkit, hogy bojkottálják az ország „áldemokratikus” elnökválasztását.

„Mondj nemet az Iszlám Köztársaságra” – terjed napok óta a közösségi médiában, amely a The Jerusalem Post megfogalmazása szerint egy új társadalom formálásának reményéért is formálódó törekvés. Mariam Memarsadeghi már évek óta küzd Irán demokratizálásáért, és üdvözölte a kampányt:

Soron kívül Márki-Zay szerint az ellenzék nem akarja leváltani Orbánt, Rogán irányítja őket

„Az egyszerű, de magával ragadó szlogennel és grafikával elindított ’Mondj nemet az Iszlám Köztársaságra’ (N2IR) kampány egy felhívás mindenki számára, aki ellenzi azt a rezsimet, amely miatt nincs olyan iráni család, aki ne tapasztalta volna meg az ördög érintését”

Hozzátette, hogy a kampány megtestesíti azt az embereket felhatalmazni célzó törekvést, amellyel békésen úton megszűntetnék az Iszlám Köztársaságot, és egy liberális demokráciát vezetnének. Szerinte ez is egy jele annak, hogy az irániak már nem hajlandók az „elnyomók szabályai szerint játszani” többé.

Az Iráni Demokráciáért Nemzeti Unió a saját Twitter-fiókján osztotta meg, hogy az ország egyik leghíresebb énekese, Hamedi Mahshid és felesége is csatlakozott a kampányhoz, amely elutasítja a teokratikus rezsimet.

Irán következő elnökválasztása idén júniusban fog sorra kerülni, ám ezzel a kampánnyal kiegészülve egyre növekszik azon vélemények aránya, akik a választás bojkottjára hívják fel a politikusokat és a szavazókat. Mint Memarsadeghi fogalmaz:

„A legtöbb despotikus kormányhoz hasonlóan az iráni rezsim is nagy áldemokratikus műsort akar rendezni, így nagyon sokat számít nekik a magas választási részvétel”

Elmondása szerint a vezető semmilyen reformígéretét nem teljesítette be, így az irániak kezdik megérteni, hogy minden „reformista” politikus bűnrészes a rezsim legnagyobb hazugságaiban, a korrupciójában és az emberöléseiben.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik vezető lapjára, a The Nationalre hivatkozva az izraeli hírportál úgy fogalmaz, hogy a közösségi médiában már több ezer iráni osztotta meg a ’Mondj nemet az Iszlám köztársaságra’ hashtaget, országon kívül és belül egyaránt.