Delta variáns ellen is védhetnek a kevert oltások?

MTI/Varga György
not image

Kulcsár Péter

2021. október 25. - 18:26

Habár korábban még arról beszéltek tudósok, nem jó ötlet kombinálni a védőoltásokat, a hatékonyságuk csökkenése miatt változtattak álláspontjukon.

Ahogyan azt már megszokhattuk, ismét 180 fokos fordulatot vett a vakcinák tudományos megítélése. A Nature legújabb cikkében megjelent tanulmányban kutatók bebizonyították, hogy akiket két különböző elv szerint működő koronavírus elleni oltással immunizálnak, azoknál erősebb az immunválasz, mint akik egyazon típus két adagját kapják egymás után, ráadásul a mellékhatások sem rosszabbak ebben az esetben sem.

Ebből arra következtethetünk, hogy a jövőben felvetődhet a kevert vakcinákkal történő oltás is, amit korábban orvosok és kutatók egyaránt erőteljesen elleneztek, mára azonban már másként szól a narratíva.

A vizsgálatok az AstraZeneca oltásával kapcsolatos aggodalmakból nőtték ki magukat: számos ország részben vagy teljesen leállította az Oxfordi Egyetem és a cambridge-i AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina használatát a rendkívül ritka, de súlyos mellékhatások miatt. Ez azt jelentette, hogy egyesek, akik már kaptak egy adagot ebből a vakcinából, második oltásként egy másik vakcinát kaptak. Sester csoportja és több más csoport is bebizonyította, hogy ezek a kombinált oltások biztonságosak és erős immunválaszt eredményeznek – írta az Infostart.

Az egyik vizsgálat Svédországban zajlott, ahol az egészségügyi hatóságok szigorúan korlátozták az AstraZeneca vakcina használatát, amely legyengített adenovírust használ vektorként. Ennek eredményeként Svédországban több mint 100 ezer ember kapott egy adag AstraZeneca-oltás után mNS-vakcinát vagy a Moderna, vagy a Pfizer készítményéből – olvasható a cikkben.

Főként a magas kockázati csoporthoz tartozó személyek esetében lehet előnyös a harmadik dózis vakcina, miközben az időseket egyelőre nem sorolták bele ebbe a kategóriába, hiszen a biztonságosságot még nem tudták kétséget kizáróan alátámasztani.