Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Dél-Korea vadászgépei is felszálltak a kínai és orosz fenyegetés miatt 

Fotó: MTI/Lakatos Péter
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Dél-Korea közölte, hogy felszálltak a saját vadászgépei is, miután az ellenőrzése alá tartozó légterében két kínai és hat orosz harci gépet észlelt. 

A hadsereg közlése szerint két kínai H-6-os bombázó helyi idő szerint 5 óra 50 perc körül többször is belépett és elhagyta a Korea légvédelmi azonosító zónát (KADIZ) a déli és északkeleti partoknál, órákkal később pedig orosz gépekkel tértek vissza, köztük TU-95-ös bombázókkal és Szu-35-ös vadászrepülőgépekkel, majd 18 perc után távoztak. 

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

„Katonaságunk a kínai és orosz repülőgépek KADIZ-ba való belépése előtt a légierő vadászrepülőgépeit küldte ki, hogy taktikai intézkedéseket hajtsanak végre egy esetleges rendkívüli helyzetre való felkészülés érdekében” – közölte a vezérkari főnök.

Hozzátette, hogy a gépek nem sértették meg Dél-Korea légterét – írja a Sky News.

Japán is reagált az incidensre 

A tokiói védelmi minisztérium közölte, hogy a japán légi önvédelmi erők szintén vadászgépeket indítottak, miután a kínai bombázók a Kelet-kínai-tengerről a Japán-tengerre repültek, ahol két orosz drón csatlakozott hozzájuk. 

Az említett légvédelmi zóna olyan terület, ahol az országok megkövetelik, hogy a külföldi repülőgépek különleges lépéseket tegyenek az azonosítás érdekében. Az országok légterével – a területük és a felségvizeik feletti területtel – ellentétben a légvédelmi zónákra nem vonatkoznak konkrét nemzetközi szabályok.

Moszkva nem ismeri el Korea légvédelmi övezetét, Peking szerint pedig az övezet nem területi légtér, és ott minden országnak szabad mozgást kell biztosítani.