Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Dél-Korea kémügynöksége: a szakszervezetek kapcsolatban állnak észak-koreai kémekkel

Jun Szok Jol dél-koreai elnök kabinetülést tart a szöuli elnöki hivatalban 2023. január 25-én. MTI/EPA/YNA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Dél-Korea kémügynöksége azzal vádolta meg az ország legnagyobb szakszervezetének tagjait, hogy azok illegális módon kapcsolatba léptek észak-koreai kémekkel.

Kim Joo-hwan Dél-Koreában “helyettesítő sofőrként” dolgozott az elmúlt hat évben, s olyan embereket viszi haza saját autójukkal, akik túl sokat ittak ahhoz, hogy volán mögé üljenek. A szolgáltatást a Kako Mobility nyújtja, mely az egyik legnagyobb dél-koreai techvállalat.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A szolgáltatás lényege, hogy az ügyfelek kérhetnek egy józan sofőrt, aki biztonságban hazaviszi őket saját autójukkal, ezzel megspórolva az éjszakai parkolás költségeit, illetve így nem kell másnap visszamenni az autóért sem. Kim a jobb munkakörülmények és a komolyabb bérezés érdekében segített létrehozni egy szakszervezetet, mely a Kakao vezetésével tárgyalt a jobb feltételekről.

Most azonban komoly vádakkal illetik őt és a szakszervezetet is: Kim úgy véli, hogy a konzervatív Jun Szogjol vezette kormány egy “régi taktikához folyamodik”, melyre még az 1980-as évekből emlékszik. Nevezetesen, hogy a szakszervezeti tagokat észak-koreai kémeknek dolgozó kommunistáknak állítják be.

A hírszerzés szerint a szakszervezet tagjai észak-koreai kémekkel dolgoznak

Januárban a dél-koreai kémügynökség razziát tartott a Koreai Szakszervezeti Szövetség (KCTU) irodáiban, mely számos iparágban képviseli a munkavállalókat, s azzal vádolták őket, hogy a szakszervezeti tisztviselők illegális kapcsolatot tartottak fenn észak-koreai ügynökökkel.

A helyi média beszámolói alapján a Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) gyanúja szerint a KCTU több tisztviselője is találkozott észak-koreai kémekkel Kínában, Kambodzsában és Vietnámban is. A KCTU elítélte a razziákat, Kim pedig az Al Jazeerának úgy fogalmazott:

“Ez a jelenlegi kormány arra törekszik, hogy megossza a munkavállalókat, hogy erősítsék a különböző típusú munkavállalók közötti különbségeket. Tudják, hogy ha a munkavállalók összefognak, akkor nagy veszteségeket okozhatnak a vállalatoknak.”