Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Dél-Korea 440 millió dollárt szán a drónok elleni védekezés javítására

Fotó: Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kabinetülést tart szöuli hivatalában 2022. december 27-én, egy nappal azt követően, hogy pilóta nélküli észak-koreai drónók lépték át a Korea-közi határt. A dél-koreai hadsereg bocsánatot kért, amiért nem sikerült megsemmisítenie az ország légterébe behatoló észak-koreai drónokat. Ez az első alkalom 2017 óta, hogy észak-koreai drónok megsértették Dél-Korea légterét. MTI/EPA/YNA
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A bejelentés azután érkezett, hogy hétfőn öt észak-koreai drón lépett be Dél-Korea légterébe, amelyet egyértelmű provokációnak tartanak.

A védelmi minisztérium közölte szerdán, miszerint Dél-Korea 560 milliárd wont (441 millió dollárt) fog költeni a drónok elleni védekezés javítására, az elnök pedig vélhetően ezzel igyekszik növelni a hadsereg pilóta nélküli repülőgépek elleni képességeibe vetett bizalmat.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

A bejelentés azután érkezett, hogy hétfőn öt észak-koreai drón lépett be Dél-Korea légterébe, amelyet egyértelmű provokációnak tartanak, így a hadsereg önvédelemből azonnal reagált, lövéseket is leadott, azonban nem sikerült megsemmisíteni a katonai eszközöket.

Az Euronews beszámolója szerint a történtekre adott válaszként Szöul úgy döntött, hogy megfigyelő eszközöket küld a határ környékére, a cél pedig az volt, hogy fényképeket készítsenek az észak-koreai katonai létesítményekről.

„Meg kell torolnunk Phenjan ilyen jellegű tetteit. Ez a leghatásosabb eszköz arra, hogy elrettentsük őket a további provokációtól”

– mondta Jun Szuk Jol egy tanácsadóival tartott megbeszélésen.

Az Al Jazeera szerint a dél-koreai elnök kiemelte, hogy „nem szabad habozniuk vagy félniük amiatt, mert Észak-Koreának atomfegyverei vannak”, ezért megerősítik a védelmi és megtorló képességeiket, hogy vissza tudjanak vágni, amennyiben arra lenne szükség.