Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Már legkevesebb 11-en életüket vesztették a napok óta tartó áradásokban Dél-Koreában

Fotó: Árvízben sodródik egy autó combig érő vízben álló emberek mellett Szöulban 2022. augusztus 8-án. A dél-koreai fővárosban és térségében legalább heten meghaltak, és hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban. A vízesésként lezúduló eső közel 800 épületet rongált meg, több mint 400 ember otthona elhagyására kényszerült. MTI/Yonhap

Szabó Kata

2022. augusztus 11. - 22:03

Amíg a világ egyik felén a szárazság, addig a másikon a heves esőzések okoznak komoly problémákat.

A rekordmennyiségű esőzés következtében kialakuló áradások halálos áldozatainak számát 11-re módosították Dél-Koreában. Az áldozatok közül hatan a fővárosban, Szöulban vesztették életüket, nyolc embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván, így félő, hogy az elhunytak száma a következő napokban még tovább emelkedhet, melynek eseményeiről a BBC is beszámolt.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig több mint 5300 ember kényszerült elhagyni otthonát, közöttük vannak olyanok is, akiknek nem igazán lesz már hova visszatérniük. A tizenegy halálos áldozatból hatot, a nyolc eltűntből hármat Szöulban jegyeztek fel, ahol a két napig tartó özönvízszerű esőzések után utcákat és metróállomásokat öntött el a víz.

Jun Szogjol dél-koreai elnök szerint a meteorológiai megfigyelések kezdete, vagyis 115 év óta ez volt a legsúlyosabb esőzés Szöulban, mindezt pedig a hét elején a közösségi oldalakon közzétett képek is remekül szemléltették, ahol derékig érő vízben álló embereket és elárasztott metróállomásokat mutattak.

A főváros gazdag, sűrűn lakott Gangnam területe sem úszta meg az áradásokat, sok autót elsodort a víz, három személy pedig életét vesztette, amikor beszorultak abba a félig alagsori lakásba, ahol laktak. A dél-koreai média szerint egy tinédzser, az édesanyja és a nagynénje volt az áldozat.

Han Dokszu miniszterelnök a mentési munkálatokról tartott megbeszélés után elmondta, a hatóságok mostanra már majdnem teljesen befejezték a vizsgálatokat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.