Dollár
426,92 Ft
Euró
423,11 Ft
Font
483,21 Ft
Bitcoin
20,076 $

Egészen Dél-Afrikáig menekült az Európából kizavart orosz tévécsatorna

Fotó: Wikimedia Commons
not image

Borbély Fanni

2022. július 25. - 21:46

Az orosz állami RT-t kitiltották Európából, a csatorna pedig egészen Dél-Afrikáig menekült.

A Kreml által támogatott RT, korábban Russia Today néven futott televíziós csatorna egészen Dél-Afrikáig menekült, miután Európából kitiltották az orosz propaganda terjesztése miatt. Putyin pedig szemmel láthatóan próbálja megszilárdítani támogatottságát egy olyan kontinensen, mely nagyrészt tartózkodik az orosz-ukrán háború bírálatától.

Soron kívül Európa-liga: pályára lép a csoportelső Ferencváros

A dél-afrikai Daily Maverick megkeresésére az RT közölte, hogy jelenleg az “angol nyelvű afrikai központ fejlesztésére” összpontosítanak Dél-Afrikában, melyet Paula Slier, az RT jeruzsálemi irodáját vezető dél-afrikai műsorvezető fog vezetni. Nem véletlen, hogy épp Dél-Afrikára esett a választás: az orosz-ukrán háború kezdetével ugyanis az EU, az Egyesült Államok és Kanada is betiltotta az RT-t.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke akkor úgy fogalmazott az RT és a Szputnyik betiltása kapcsán, hogy:

“Ezek a médiumok többé nem terjeszthetik hazugságaikat, hogy igazolják Putyin háborúját, és hogy megosztottságot szítsanak az unióban.”

Az oroszokra jellemző módon júniusban az RT egy fellebbezésében azt sérelmezte, hogy “az EU jogellenesen hallgattatja el” az orosz újságírókat. Érdekesség, hogy a MultiChoice Group Ltd., Afrika legnagyobb fizetős televíziós szolgáltatója leállította az RT csatornájának adását, miután az uniós szankciók megakadályozzák, hogy egy globális forgalmazó biztosítsa a tiltás alatt álló csatorna műsorait.

Ha Oroszországnak sikerül bebiztosítania magát Dél-Afrikában, azzal nagyban segítené az orosz diplomaták által a kontinensen folytatott összehangolt média- és közösségi médiakampányt, melynek célja, hogy az európai és amerikai forrásokat és híreket hazugságnak állítsák be, s előadják a helyieknek, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború valójában Ukrajna hibája, illetve, hogy az élelmiszer- és üzemanyagárak brutális emelkedése is mindenki más hibája, csak Oroszországé nem.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.