Leállíthatják a repülőjáratokat Dél-Afrikából az új variáns miatt

Fotó: EPA/Pool/Christian Hartmann
not image

Nagy Noel

2021. november 26. - 09:41

Az Európai Unió is reagált a rendkívül aggasztó hírekre, miszerint új koronavírus-variánst fedeztek fel Dél-Afrikában.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közleményben jelentette be, hogy várhatóan le fogják állítani a légiközlekedést a dél-afrikai országokkal az aggasztó új variáns miatt – idézte az AP hírügynökség.

A bizottsági elnök közölte, hogy a tagállamokkal való előzetes egyeztetést követően javasolni fogja, hogy „vészféket” tegyenek a dél-afrikai utazásokra. Az ennek alapot szolgáló új variánsról, mely több mint 50 helyen mutálódott, itt írtunk részletesebben.

Nem véletlenül kongatta meg a vészharangot az Európai Unió, az öreg kontinensen ugyanis súlyos járványhullám indult el most ősszel. Még magas átoltottsággal rendelkező országok, mint Hollandia is pusztító hullámot tapasztal, amelytől túlterhelődtek a kórházak.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Nagy-Britannia már el is rendelte az utazási tilalmakat hat országra abból a régióból, egészen pontosan Botswanára, Dél-Afrikára, Lesothóra, Namíbiára, Szváziföldre és Zimbabwére, hogy még véletlenül se jusson be az új mutáns az országba.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter közölte azt is, hogy nagy aggodalmat okoz az új variáns, mivel potenciálisan fertőzőképesebb lehet, valamint a vakcinák adta immunvédelmet is nagyobb sikerrel kerülheti ki.

A WHO ebből kifolyólag vészhelyzeti találkozót hívott össze, amelynek során megvizsgálják a dél-afrikai tudósok által szolgáltatott adatokat, hogy el tudják dönteni, valóban érdemes-e aggódni az új mutáns miatt.